Ulja i masti u EU poskupjele su više od 20 posto

Foto: Shutterstock.com

Nakon značajnih poskupljenja u 2022. godini, cijene hrane nastavile su rasti i u prvom kvartalu 2023. Ulja i masti su među proizvodima koji su značajno poskupili. Podaci za ožujak ove godine pokazuju da je cijena u EU u prosjeku bila 23 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine.

Vrhunac godišnje stope rasta dogodio se u prosincu 2022., kada je zabilježen porast od 32 posto u odnosu na isti mjesec 2021. Međutim, ove brojke ukazuju na pad od devet postotnih bodova (pp) tijekom prva tri mjeseca ove godine , pa se može zaključiti kako rast cijena ulja i masti počinje usporavati.

Usporedbe radi, ulja i masti su u razdoblju od ožujka 2021. do ožujka 2022. poskupjele za 18 posto, dok je međugodišnji rast cijena od ožujka 2020. do ožujka 2021. iznosio samo jedan posto.

Izvor: Eurostat

U ožujku ove godine gotovo sve zemlje EU zabilježile su rast cijena ulja i masti u odnosu na isti mjesec prošle godine, a prednjači Mađarska s rastom od 33 posto na godišnjoj razini. Slijede Danska s rastom cijena od 32 posto i Belgija gdje su cijene porasle za 31 posto.

Nasuprot tome, najmanji rast cijena u EU imale su Hrvatska (6 posto), Austrija (12 posto) i Češka (16 posto), dok je jedino u Bugarskoj došlo do pada cijena ulja i masti, i to za jedan posto.

Kategorija ulja i masti uključuje maslac i proizvode od maslaca, margarin i ostale biljne masti, jestiva ulja i životinjske masti, ističe se u izvješću Eurostata.

Izvor: Eurostat

Ograničena cijena suncokretovog ulja u Srbiji

Vlada Srbije je u listopadu prošle godine donijela odluku o izmjeni Uredbe o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, koja se odnosi na jestivo suncokretovo ulje.

Prema ovoj odluci, od 21. listopada 2022. godine najveća maloprodajna cijena jestivog suncokretovog ulja u pakiranju od jedne litre ne može biti veća od 219,99 dinara.

Cijene ulja i masti u ožujku ove godine u odnosu na isti mjesec lani porasle su za 23,8 posto, dok su u odnosu na veljaču skočile za 1,3 posto, pokazuje Indeks potrošačkih cijena RZS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari