U Turskoj najneizvjesniji izbori u posljednjih 20 godina

Beta-Sputnik
Turski predsednik Erdogan, Foto: Beta-Sputnik

Nakon nešto više od 98,5 posto prebrojanih glasova na predsjedničkim izborima u Turskoj, sve su veći izgledi da će u drugi krug glasovanja, koji je zakazan za 28. svibnja, ući dva kandidata. Naime, aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan trenutno ima oko 49,3 posto, odnosno prednost od dva milijuna glasova u odnosu na svog izravnog konkurenta Kemala Kilicdaroglua s 45 posto.

Kilicdaroglu (74) se posljednjih mjeseci pojavio kao kandidat inače prilično podijeljene oporbe i pokazao se, barem statistički, dostojnim suparnikom Erdoganu, čija je 20-godišnja vladavina u posljednje dvije godine bila prilično uzdrman iznimno visokom inflacijom, s kojom se borio neobičnim mjerama – snižavanjem, a ne podizanjem kamata, kao što su to činile druge središnje banke u svijetu.

Iako je još uvijek teoretski moguće da Erdogan (69) proglasi pobjedu u prvom krugu, sve je izgledniji povratak na birališta za dva tjedna.

Prvi rezultati pokazuju kako nitko nije osvojio više od 50 posto glasova, što je prag potreban da se izbjegne drugi krug. Treći kandidat Sinan Ogan dobio je 5,2 posto i izbačen je iz utrke.

Bloomberg Economics analizira da će nova dva tjedna neizvjesnosti imati negativan utjecaj na snagu turske lire. Investitori očekuju neizvjesnost i dodatno slabljenje nacionalne valute u tom razdoblju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari