U svibnju 2024. porastao promet od trgovine na malo

Maloprodaja, ilustracija, Foto: Pexels.com

U svibnju ove godine porastao je realni promet od trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od maloprodaje, što su ga u svibnju ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je, u usporedbi s mjesecom prije, porastao za 0,6 posto.

Promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima bio je veći za 2,5 posto na mjesečnoj razini. S druge strane, promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao je za 0,8 posto, navode iz DZS-a.

Na godišnjoj razini, u svibnju 2024. kalendarski prilagođeni promet maloprodaje realno je porastao za 8,4 posto, 14. mjesec zaredom.

Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio veći za 4,6 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 11,4 posto.

Kalendarski prilagođeni promet od maloprodaje realno je porastao za 8,6 posto u prvih pet mjeseci 2024., u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema izvodnim indeksima, u svibnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, porast prometa ostvarilo je svih devet trgovačkih struka. Istodobno, prodaja motornih goriva i maziva najviše je utjecala na porast nominalnog prometa.

Tako je kod motornih goriva i maziva zabilježen porast prometa od 21,7 posto, a utjecaj na ukupan indeks prometa iznosio je četiri posto. Nespecijalizirana trgovina na malo pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, imala je porast prometa od 8,3 posto, i utjecaj na ukupan indeks od 2,8 posto. Kod ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda, optičarskih proizvoda te kozmetičkih i toaletnih proizvoda zabilježen je rast prometa od 25,3 posto, a utjecaj na ukupan indeks prometa iznosio je 2,2 posto.

Stoga je ukupan izvorni promet od maloprodaje, u usporedbi s istim mjesecom 2023. godine, nominalno porastao za 12,4 posto.

22 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari