Tesla dobio dozvole za izgradnju gigatvornice u Meksiku

Pixabay.com
Tesla, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođač električnih automobila Tesla dobio je dozvole od meksičkog federalnog ministarstva okoliša za korištenje zemljišta za izgradnju “gigatvornice” u sjevernoj pograničnoj državi Nuevo Leon, objavile su državne vlasti.

Priopćili su da se zemljište određeno za tvornicu prostire na oko 261 hektara, prenosi Reuters.

Proizvođač automobila je u ožujku najavio planove za novu tvornicu u Meksiku, ali nije dao vremenski okvir kada će biti izgrađena.

Vlasti Nuevo Leona procijenile su da bi to koštalo više od pet milijardi dolara, ali Tesla tek treba podijeliti prognozu kapitalnih troškova.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je u listopadu da oklijeva s planovima za tvornicu u Meksiku s obzirom na nesigurno gospodarstvo. Nakon njegovih komentara, vlasti u Nuevo Leonu rekle su da će potrošiti više od 130 milijuna dolara na infrastrukturu za potporu izgradnji tvornice.

Nuevo Leon je pristao izgraditi trafostanicu za električnu energiju, plinovod, željezničke pruge, ceste i usluge za vodu i kanalizaciju. Takozvana “gigatvornica” trebala bi donijeti procijenjenih 15 milijardi dolara u sljedeće dvije godine putem Tesle i njegovih dobavljača, rekao je u listopadu guverner Nuevo Leona Samuel Garcia.

U listopadu je državni dužnosnik rekao Reutersu da će odobrenja ministarstva okoliša omogućiti Tesli početak gradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari