Talijansko gospodarstvo blago palo u drugom tromjesečju

pixabay.com
Rim Foto: Pixabay.com

Talijansko gospodarstvo blago se smanjilo u drugom tromjesečju pod pritiskom slabe domaće potražnje, objavio je statistički ured Italije, revidirajući preliminarne procjene.

U razdoblju od travnja do lipnja, prenosi Hina, talijanski BDP smanjio se za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao za 0,6 posto, izračunao je ISTAT.

Preliminarna procjena, objavljena 31. srpnja, pokazivala je pad BDP-a u proljetnom tromjesečju za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je pak poraslo za 0,4 posto u drugom kvartalu, za 0,2 postotna boda slabije no što su pokazivale preliminarne procjene. U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećano je za 1,9 posto. Slabije brojke u razdoblju od travnja do lipnja prigušuju izglede za cijelu godinu.

Talijanski ministri opetovano su kritizirali Europsku središnju banku (ESB) zbog oštrog povećanja kamatnih stopa, rekavši da zbog njezine politike eurozoni prijeti recesija.

Analiza sastavnica BDP-a pokazala je oštar pad investicija i državne potrošnje u drugom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca, prenosi Hina, dok je potrošnja kućanstava stagnirala. I uvoz i izvoz smanjili su se za 0,4 posto, što znači da je doprinos trgovine bio neutralan.

Vlada u Rimu u službenim projekcijama predviđa da u cijeloj godini BDP porasti jedan posto, nakon lanjskog skoka za 3,7 posto. Do prije nekoliko tjedana vlada je procjenu rasta za 2023. nazivala konzervativnom, a ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti govorio je, navodi Reuters, da se nada rastu između 1,2 i 1,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari