Talijanski Benetton planira restrukturiranje, gubici rastu

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:04_United_Colors_of_Benetton_shop,_Parma,_Italy_-_%E3%83%99%E3%83%8D%E3%83%88%E3%83%B3.jpg
United colors off Benetton, Parma, Italija, Foto: Wikimedia Commons/Marek Ślusarczyk

Talijanska obitelj Benetton priprema planove za rješavanje rastućih gubitaka u svojim trgovinama odjećom, uključujući i razilaženje s izvršnim direktorom Massimom Renonom nakon četiri godine, izjavile su Reutersu dvije osobe bliske Bennetonu.

Očekuje se da će se upravni odbor grupe za odjeću sastati tijekom dana, kako bi raspravljali o neto gubitku od oko 230 milijuna eura za 2023. godinu, koji uključuju i umanjenja vrijednosti. To se može usporediti s neto gubitkom od 81 milijun eura 2022. godine, kada su prihodi iznosili milijardu eura.

Dioničari Benettona trebali bi se sastati 18. lipnja, a tada Renonov mandat izvršnog direktora neće biti obnovljen, rekla su dva izvora.

Obitelj Benetton preko svog holdinga Edizione posjeduje koncern koji se proslavio šarenim džemperima i provokativnim reklamnim kampanjama.

Edizione se sprema podržati restrukturiranje Benettona i ubrizgati 260 milijuna eura, rekao je jedan od izvora, dodajući da će Edizione čvršće kontrolirati grupu.

Benetton se borio izdržati sve veću konkurenciju divova brze mode kao što je vlasnik Zare Inditex, koji su razvili spretniji proizvodni i distribucijski model, sposobniji brže odgovoriti na promjenjive ukuse potrošača.

U intervjuu za talijanske novine Corriere della Sera tijekom vikenda, predsjednik Luciano Benetton, jedan od njezinih osnivača, rekao je kako se očekivalo da će se grupacija pokriti 2023. prema trogodišnjem strateškom planu, ali da je financijska situacija gora od očekivane posljednjih mjeseci.

Benetton je rekao je i da sadašnja uprava, predvođena Renonom, iznenadila upravu otkrivši “dramatičan” manjak.

Renon, koji je svoju karijeru izgradio u industriji naočala radeći u tvrtkama Luxottica, Safilo i Marcolin, odbio je komentirati ovu informaciju.

Osnovan 1965. godine od strane talijanske obitelji Benetton kao proizvođač odjeće, Benetton se proširio na trgovinu kroz oko 4.000 trgovina diljem svijeta. Nakon što su 1986. godine grupu uvrstili na burzu u Milanu, Benettonovi su je 2012. privatizirali, što je i posljednja godina u kojoj je ova tvrtka ostvarila dobit.

7 Odgovora

  1. Ma ne mogu vjerovati da su u tolikim gubicima, a imaju stvarno kvalitetnu odjeću i torbe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari