Talijanska vlada snizila procjenu gospodarskog rasta u 2024. i 2025.

Pixabay.com
Rim,Italija Foto: Pixabay.com

Talijanska vlada blago je snizila procjene rasta gospodarstva u 2024. i 2025. godini zbog kompliciranog međunarodnog i geopolitičkog okvira odnosno sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, rekao je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti.

Talijanski BDP porast će u ovoj godini za jedan posto, navelo je ministarstvo financija u izvješću o gospodarstvu i financijama. U rujnu 2023. su prognozirali da će porasti za 1,2 posto.

Nova procjena je još uvijek znatno viša od konsenzusa većine neovisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebala porasti za 0,7 posto, prenosi Hina.

U 2025. godini vlada prognozira rast BDP-a od 1,2 posto, slabiji također za 0,2 postotna boda no što su očekivali prošle jeseni.

Proračunski deficit trebao bi se u ovoj godini spustiti na 4,3 posto, potvrdila je vlada prognozu od prošle jeseni, sa 7,2 posto u 2023. godini kada je uvelike premašio ciljanu razinu zbog skupih programa poticaja za renoviranje stambenih nekretnina.

U protekle četiri godine poticaji su državnu blagajnu koštali oko 219 milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva. Superbonus, najizdašniji među njima, omogućio je vlasnicima nekretnina porezni odbitak do 110 posto troškova građevinskih radova koji bi trebali smanjiti potrošnju energije.

U 2025. proračunski manjak trebao bi pasti na 3,7 posto i biti neznatno viši no što je ministarstvo financija do sada očekivalo, te pasti na tri posto u 2026.

Talijanski javni dug iskazan udjelom u BDP-u trebao bi, po novim vladinim procjenama, rasti do 2027. godine zbog, kako navodi Giorgetti, poražavajućeg utjecaja Superbonusa. U ovoj godini trebao bi iznositi 137,8 posto BDP-a i porasti na 138,9 posto u 2025. U 2026. iznosit će 139,8 posto, procjenjuje vlada.

Vlada je ograničila poticaje u sklopu Superbonusa i građanima se sada pri poreznom odbitku priznaju samo troškovi dovršenih građevinskih radova.

Kako bi obuzdao uzlazni trend, ministar planira prodajom imovine pribaviti oko 20 milijardi eura do kraja 2026., što odgovara oko jedan posto BDP-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari