SWIFT planira pokretanje nove platforme za digitalne valute središnjih banaka

Pixabay.com
Digitalizacija bankarskog sustava, Foto: Pixabay.com

Globalna bankarska mreža za razmjenu poruka, SWIFT, planira novu platformu u idućih godinu do dvije, kako bi povezala digitalne valute središnjih banaka (CBDC) koji se sada razvijaju, s postojećim financijskim sustavom.

Ovaj potez, objavio je Reuters, koji bi bio jedan od najznačajnijih s obzirom na ključnu ulogu SWIFT-a u globalnom bankarstvu, vjerojatno će biti prilagođen kada digitalne valute središnjih banaka i budu objavljene.

Otprilike 90 posto svjetskih središnjih banaka sada istražuje digitalne verzije svojih valuta. Većina ne želi da ih bitcoin i druge kriptovalute zaostaju, ali se bore s tehnološkim složenostima.

Voditelj inovacija SWIFT-a, Nick Kerigan, rekao je da je njegovo posljednje ispitivanje, koje je trajalo šest mjeseci i uključivalo skupinu od 38 predstavnika središnjih banaka, komercijalnih banaka i platformi za nagodbu, bila jedna od najvećih globalnih suradnji na CBDC-ovima i “tokeniziranoj” imovini za datum.

Usredotočen je na osiguravanje da se CBDC-ovi različitih zemalja mogu koristiti zajedno čak i ako su izgrađeni na različitim temeljnim tehnologijama ili “protokolima”, čime se smanjuju rizici fragmentacije platnog sustava.

Također se pokazalo da se CBDC mogu koristiti u vrlo složenoj trgovini ili deviznim plaćanjima i potencijalno biti automatizirani kako bi se ubrzali i smanjili troškovi procesa, prenosi Reuters.

Kerigan je rekao da su rezultati, koji su također dokazali da banke mogu koristiti svoju postojeću infrastrukturu, naširoko smatrani uspjehom od strane onih koji su sudjelovali i dali SWIFT-u vremenski okvir za rad.

“Gledamo plan za proizvodnju (lansiranje kao proizvod) u sljedećih 12 do 24 mjeseca. Izlazi iz eksperimentalne faze prema nečemu što postaje stvarnost”, rekao je Kerigan.

Zemlje kao što su Bahami, Nigerija i Jamajka već imaju CBDC-ove koji rade. Kina je dobro napredovala s ispitivanjem e-yuana u stvarnom životu. Europska središnja banka također ima digitalni euro jedan u tijeku, dok Banka za međunarodna poravnanja, globalna krovna grupa središnje banke, provodi višestruka prekogranična ispitivanja.

Glavna prednost SWIFT-a je da je njegova postojeća mreža već upotrebljiva u više od 200 zemalja i povezuje više od 11.500 banaka i fondova koji je koriste za slanje trilijuna dolara svaki dan.

Ideja je da bi banke, nakon što se rješenje za međusobno povezivanje poveća, imale jednu glavnu globalnu točku povezivanja koja bi mogla upravljati isplatama digitalne imovine, umjesto tisuća ako bi postavile pojedinačnu sa svakom drugom stranom.

Kao i napredak prema CBDC-ovima, Kerigan je ukazao na prognozu Boston Consulting Group (BCG) da bi se do 2030. imovina u vrijednosti od oko 16 trilijuna dolara mogla “tokenizirati” – proces u kojem se imovina poput dionica i obveznica pretvara u digitalne čipove koji mogu zatim izdati i trgovati u stvarnom vremenu.

“Ako možemo uključiti bilo koji broj mreža (u SWIFT sustav) to postaje mnogo skalabilnija opcija za industriju”, rekao je Kerigan.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari