Švicarski MSC kupuje gotovo polovinu udjela kompanije koja upravlja hamburškom lukom

Foto: Frank Reppold/Pexels

Švicarski kontejnerski prijevoznik MSC želi kupiti gotovo polovinu udjela u kompaniji HHLA koja upravlja hamburškom lukom, najavljujući oštru konkurenciju Hapag-Lloydu na “domaćem terenu”.

Prema sporazumu s gradom Hamburgom, piše Hina, MSC će ponuditi 16,75 eura po dionici u gotovini za sve dionice HHLA klase A, uvrštene u burzovnu kotaciju. To znači da bi vrijednost transakcije mogla iznositi oko 1,3 milijarde eura.

Grad Hamburg vlasnik je 69 posto A dionica HHLA-e i svih S-dionica koje nisu uvrštene u burzovnu kotaciju. Nakon prodaje zadržao bi kontrolu nad lukom Hamburg, s vlasničkim udjelom od 50,1 posto na temelju S-dionica.

MSC bi u sklopu dogovora povećao obujam transporta kroz hamburšku luku za milijun standardnih kontejnera godišnje. Time bi došli do povećanja od 12 posto u odnosu na lani, kada je kroz luku prošlo 8,3 milijuna kontejnera.

Njemački konkurent MSC-a Hapag-Lloyd odustao je od kupnje udjela u domaćoj luci. Izvršni direktor Rolf Habben Jansen rekao je u četvrtak da konkurentska ponuda ne bi bila u njihovom interesu i da bi umjesto toga mogli preusmjeriti kontejnere u druge luke.

Izvor iz Hapag-Lloyda izjavio je u srijedu da je zaprepašten MSC-ovom ponudom, rekavši da bi plaćanje naknada najvećem konkurentu bilo “uvredljivo”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari