Švedski proizvođač baterija mogao bi otkazati gradnju nove tvornice

Pixabay.com
Baterije, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođač litij-ionskih baterija Northvolt potvrdio je da preispituje planove o gradnji nove tvornice u matičnoj Švedskoj.

U Northvoltu naglašavaju da još nisu donijeli konačnu odluku, dodavši da analiziraju novu lokaciju i razgovaraju s nekoliko strana, uključujući općinu.

“Još se raspravlja i izaći ćemo ponovo u javnost kada odluka bude donesena”, rekao je glasnogovornik kompanije.

“Trenutačno širimo poslovanje u Švedskoj, Njemačkoj i Kanadi, na temelju potražnje naših kupaca i investitora”, dodao je.

Northvolt je još 2022. godine objavio da je odlučio kupiti staru tvornicu papira u Borlängeu i pretvoriti je u gigatvornicu potencijalnog godišnjeg kapaciteta od preko 100 gigavatsati (GWh) katodnog materijala, prenosi Hina. Dodali su i da planiraju u njoj zaposliti do 1.000 radnika.

Tvornica će, kako su tada kazali, imati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi vrijednih više od 46,71 milijardu eura. Početak prve faze proizvodnje najavili su za kraj 2024. godine.

Northvolt ima tvornicu baterija u sjevernoj Švedskoj, a krajem ožujka ove godine počeo je i s gradnjom pogona u Njemačkoj u koji planira uložiti 4,5 milijardi eura. U rujnu prošle godine izvijestili su da planiraju proizvodnju i u kanadskom Quebecu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari