Stižu modeli umjetne inteligencije koji mogu razmišljati i planirati

Umjetna inteligencija, ilustracija. Foto: Michelangelo Buonarotti/Pexels

OpenAI i Meta najavili su nove modele umjetne inteligencije koji će moći razmišljati i planirati, što su ključni koraci prema postizanju nadljudskih kognitivnih sposobnosti.

U pitanju su nove verzije njihovih velikih jezičkih modela, odnosno sustava koji pokreću generativne AI aplikacije kao što je ChatGPT.

Meta je objavila da će već u narednim tjednima predstaviti svoj Llama 3, dok je OpenAI, podržan od strane Microsofta, istaknuo da njihov sljedeći model, očekivano nazvan GPT-5, stiže “uskoro”.

“Naporno radimo na tome da ovi modeli mogu ne samo govoriti, već i razmišljati, planirati i pamtiti”, objavili su iz Mete, što je potom prenio Reuters.

Nadogradnje Meta i OpenAI dio su vala novih velikih jezičkih modela koje će ove godine pokrenuti kompanije kao što su Google, Anthropic i Cohere.

Stručnjaci za umjetnu inteligenciju u Meti tako naglašavaju da trenutni AI sistemi “proizvode riječi bez razmišljanja i planiranja”, a zahvaljujući novim mogućnostima uskoro bi trebali i “pretraživati potencijalne odgovore, planirati akcije te graditi mentalni model učinka tih akcija”.

9 Odgovora

  1. Kada se covjek okrene umjetnoj inteligenciji. A lhudski mozak jos sam nije dovoljno istrazen. Uvijek je lakse traziti okolni put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari