SpaceX optužen za nezakonito otpuštanje radnika koji su kritizirali Muska

Pixabay.com
Elon Musk, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo rada SAD-a optužilo je proizvođača raketa i satelita SpaceX da je nezakonito otpustio osam zaposlenika zbog pisma u kojem osnivača i izvršnog direktora Elona Muska nazivaju “smetnjom i sramotom”.

Regionalni dužnosnik Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) tvrdi da je SpaceX prekršio prava radnika prema saveznom zakonu o radu koji im dozvoljava da se udruže i zagovaraju bolje uvjete rada, prenosi Reuters.

Pismo poslano direktorima SpaceX-a u lipnju 2022. usredotočilo se na niz tweetova koje je Musk objavljivao od 2020. godine, od kojih su mnogi bili seksualno sugestivni. Zaposlenici su tvrdili da Muskove izjave nisu u skladu s politikom tvrtke i pozvali SpaceX da ih osudi. U tužbi se optužuje SpaceX da je ispitivao zaposlenike o pismu, omalovažavao one koji su bili uključeni u pisanje pisma i prijetio da će otpustiti zaposlenike koji su se bavili sličnim aktivnostima.

SpaceX tolerira uznemiravanje, osobito protiv žena, rekla je Deborah Lawrence, jedna od zaposlenica koja je dobila otkaz, u izjavi koju su dali njezini odvjetnici.

“Otvoreno pismo vodstvu nismo napisali iz zlobe, već zato što nam je stalo do kompanije i ljudi oko nas”, dodala je.

NLRB djeluje kao tužitelj i podnosi prijavu peteročlanom odboru kojeg imenuje predsjednik. Ako se SpaceX ne nagodi, slučaj će saslušati upravni sudac, na čiju se odluku može uložiti žalba odboru, a zatim federalnom žalbenom sudu. Ako NLRB dokaže da je prekršen zakon o radu, može narediti da se radnici vrate na posao i da im se isplati zaostala plaća.

Ovo je samo najnovija optužba u nizu žalbi na poslovanje Muskovih tvrtki. I prije su ih optuživali za kršenje prava radnika.

Reuters je u studenom dokumentirao najmanje 600 prethodno neprijavljenih ozljeda na radnom mjestu u objektima SpaceX-a, uključujući nagnječenja udova, strujni udar, ozljede glave i jednu smrt.

U listopadu je NLRB izdao pritužbu optužujući X, društveni medijski servis u Muskovom vlasništvu, ranije poznat kao Twitter, da je nezakonito otpustio zaposlenika zbog tweetova koji osporavaju politiku povratka na posao tvrtke. X je negirao krivnju.

Proizvođač električnih vozila Tesla Inc, gdje je Musk glavni izvršni direktor, suočio se s nekoliko pritužbi NLRB-a usred kampanje sindikalnog organiziranja i brojnih tužbi zbog navodne rasne diskriminacije u svojim tvornicama. Iz Tesle su rekli da ne toleriraju diskriminaciju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari