Snažan rast na svjetskim burzama, inflacijski pritisci popuštaju

Foto: Pexels/Alesia Kozik

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer inflacijski pritisci u zapadnim zemljama postupno popuštaju, što znači da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata središnjih banaka.

Hina piše da je na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna porastao 2,3 posto, na 34.509 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 4.505 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 14.113 bodova.

Rast indeksa pripisuje se nizu podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u i dalje popušta. Tako je objavljeno da su potrošačke cijene u lipnju porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 3 posto, najmanje od početka 2021. godine.

Temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, skliznula je, pak, u lipnju s 5,3 na 4,8 posto. Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u lipnju porasle samo 0,1 posto na godišnjoj razini, što je njihov najblaži rast još od polovice 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Nekoliko dužnosnika Feda poručilo je da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodnoga tjedna.

Londonski FTSE porastao je 2,45 posto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 16.105 bodova, a pariški CAC 3,7 posto, na 7.374 boda.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova i da bi to moglo biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari