Smanjenje zaliha sirove nafte u SAD utjecale na rast cijena

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com

Cijene nafte u četvrtak bilježe rast jer smanjenje zaliha američkih zaliha sirove nafte i benzina je pružilo potporu rastu cijena unatoč informacijama iz američkog FED-a.

Fjučersi sirove nafte Brent za svibanj porasli su 46 centi, te iznose 86,41 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta za svibanj bilježi rast od 38 centi, odnosno iznosi 81,65 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, smanjene su već drugi tjedan, izvijestila je američka Uprava za energetske informacije (EIA).

One su se neočekivano smanjile za dva milijuna barela na 445 milijuna barela u tjednu koji je završio 15. ožujka, u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa za porast od 13.000 barela.

Kako je izvoz rastao, tako su se zalihe smanjivale, a rafinerije nastavile povećavati aktivnost. Zalihe benzina pale su već sedmi tjedan, za 3,3 milijuna barela na 230,8 milijuna, što ukazuje na stalno jaku potražnju za gorivom.

Dok je američka središnja banka u srijedu zadržala kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, kreatori politike jedva su se držali predviđanja za tri smanjenja kamata ove godine, što je sugeriralo da bi troškovi zaduživanja mogli ostati viši dulje. Više stope tijekom duljeg razdoblja mogle bi značiti smanjeni gospodarski rast što bi utjecalo na buduću potražnju goriva.

Ali kontinuirana zabrinutost o tome kako će ukrajinski napadi na ruske rafinerije utjecati na globalnu opskrbu naftom također podupiru rast cijena.

“Tržište je i dalje oprezno zbog tekućih problema s opskrbom. Napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica koji su uništili 12 posto ukupnog ruskog kapaciteta za preradu nafte vjerojatno će zategnuti tržište usred tekućih rezova od strane OPEC-a”, navodi ANZ Research u bilješci, pozivajući se na Organizacija zemalja izvoznica nafte.

Analitičari kažu da bi produljeni prekidi mogli natjerati ruske proizvođače da smanje opskrbu ako ne budu mogli izvoziti sirovu naftu i suočiti se s ograničenjima skladištenja.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari