Slaba potražnja “koči” oporavak kineskog gospodarstva

pixabay.com
Kineski proizvodi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Slaba potražnja zakočila je oporavak kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju, pokazali su u ponedjeljak statistički podaci, odražavajući posljedice strogih mjera suzbijanja covida i viših troškova zaduživanja u vodećim partnerima.

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočio za 2,2 posto, potaknut ukidanjem strogih mjera suzbijanja covida 19, prenosi Hina.

Na godišnjoj razini BDP je porastao za 6,3 posto, najsnažnije u dvije godine, odražavajući nisku poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je gospodarstvo zakočila politika nulte tolerancije prema koronavirusu.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost je na godišnjoj razini porasla za 4,5 posto.

Odvojeni podaci pokazuju ipak posustajanje prometa u maloprodaji u lipnju, na 3,1 posto, nakon 12,7-postotnog skoka u svibnju. Vrijednost izvoza smanjila se pak na godišnjoj razini za 8,3 posto, a vrijednost uvoza za 2,6 posto.

Temelji oporavka još nisu solidni, upozorili su statističari, istaknuvši “složene međunarodne i ekonomske okolnosti”. “Svijetla” točka bio je rast industrijske proizvodnje, koji je u lipnju ubrzao na 4,4 posto, s 3,5 posto u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci, prenosi Hina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari