Rusija potiče korištenje kriptovalute za suzbijanje sankcija, BRICS dogovara zaseban platni sustav

Freepik.com
Ruska rublja, Foto: Freepik.com

Ruska središnja banka rekla je poduzećima da bi trebala koristiti rješenja s više izbora, uključujući kriptovalute i drugu digitalnu imovinu kako bi se olakšala plaćanja stranim partnerima radi suprotstavljanja zapadnim sankcijama uvedenim zbog sukoba u Ukrajini.

Nedavne zapadne sankcije usmjerene su na glavne ruske financijske institucije, uključujući Moskovsku burzu i rusku domaću alternativu globalnom platnom sustavu SWIFT.

Procvat ruske trgovine s Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom i drugim zemljama koje nisu uvele sankcije doživio je pad u posljednjih nekoliko tjedana, piše Reuters.

Elvira Nabiullina, guvernerka ruske središnje banke, priznala je da su problemi s plaćanjem jedan od ključnih izazova za rusko gospodarstvo.

“Nova financijska tehnologija stvara prilike za sheme koje prije nisu postojale. Zbog toga smo ublažili svoje stajalište o korištenju kriptovaluta u međunarodnim plaćanjima, dopuštajući korištenje digitalne imovine u takvim plaćanjima. Razgovara se o različitim alternativama. Tvrtke su postale vrlo fleksibilne, vrlo poduzetne. Nalaze načine kako to riješiti, a često ih čak ni ne dijele s nama”, rekla je Nabiullina na financijskoj konferenciji.

Istakla je i da su ruski poslovni partneri u raznim zemljama pod ogromnim pritiskom, ali je rekla da će se postupno pojaviti novi globalni sustav plaćanja koji ne uključuje zapadne institucije jer se mnoge zemlje osjećaju ranjivima koristeći samo jedan međunarodni sustav plaćanja bez alternative.

Nabiullina je rekla da Rusija i druge zemlje iz skupine zemalja BRICS-a razgovaraju o BRICS Bridge platnom sustavu, koji bi bio dizajniran za premošćivanje financijskih sustava zemalja članica.

No, dodala je da su razgovori bili teški i da će trebati vremena za stvaranje takvog sustava.

Andrej Kostin, direktor ruske VTB banke, kojem su nedavno uvedene sankcije njegovoj podružnici u Šangaju, rekao je tijekom konferencije da bi sve informacije o mehanizmima za olakšavanje međunarodnih plaćanja trebale biti proglašene “državnom tajnom” po zakonu zbog svoje osjetljivost.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari