Qatar Holding prodaje dionice u Barclaysu

Pixabay.com
Doha, Qatar Foto: Pixabay.com

Qatar Holding želi prodati oko 510 milijuna funti odnosno 643,72 milijuna dolara dionica Barclaysa, priopćila je jedna od banaka koje su sudjelovale u sporazumu, smanjujući svoje ulaganje u britansku banku iz doba krize, objavio je Reuters.

Ugovorena je cijena od 141 penija po dionici, ili popust od oko 1,4 posto u odnosu na Barclaysovu cijenu dionice na zatvaranju burze u ponedjeljak.

Prodaja dionica dolazi u trenutku kada Barclays nastoji oživjeti cijenu svoje dionice, koja se prepolovila otkako je Katar prvi put uložio 2008. godine

Pod vodstvom izvršnog direktora C. S. Venkatakrishnana, Barclays razmišlja o strateškim inicijativama koje bi pomogle da se zajmodavčevo bogatstvo preokrene.

Podsjećamo, Katar je postao najveći dioničar Barclaysa tijekom financijske krize 2008. godine, kada je „ubrizgao“ četiri milijarde funti u britansku banku u kontroverznom ugovoru koji je, kako navodi Reuters, pomogao u izbjegavanju spašavanja poreznih obveznika. Katar je prethodno unovčio jamstva stečena dokapitalizacijom.

Barclays ove godine radi na planovima za uštedu od milijardu funti, što bi moglo uključivati ukidanje 2.000 radnih mjesta, uglavnom u pozadinskom uredu, izvijestio je Reuters prošli mjesec. Istovremeno je izrazio interes za preuzimanje Tescovog bankarskog poslovanja.

Također, prodaje svoju jedinicu za potrošačko financiranje u Njemačkoj i razmatra prodaju udjela u domaćem poslovanju s trgovačkim uslugama, ranije je izvijestio Reuters. Informacije oko Qatar Holdinga, Barclays je odbio komentirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari