Prvi umjetni energetski otok na svijetu dobio dozvolu za izgradnju

Pixabay.com
Brussels, Belgija Foto: Pixabay.com

Belgijski operater prijenosnih sistema Elia priopćio je da je dobio dozvolu za nastavak gradnje prvog energetskog otoka Princess Elisabeth, objavljeno je na njihovoj službenoj stranici.

Konzorcij, koji čine belgijske brodograditeljske tvrtke DEME i Jan De Nul već je započeo s pripremom lokacije na kojoj će graditi kesone (betonske temelje) u Vlissingenu (Luka Sjevernog mora). U međuvremenu, Elia dovršava dizajn otoka koji uključuje prirodu i koji će biti dostavljen kasnije ove godine.

Zajedno s vanjskim stručnjacima, dizajn je ispitan kako bi se utvrdilo koje se stavke mogu prilagoditi ili dodati u cilju jačanja bioraznolikosti na otoku i oko njega.

Otok princeze Elisabeth bit će energetsko središte udaljeno 45 km od obale koje će povezivati ​​nove vjetroelektrane i dodatne interkonektore, s Velikom Britanijom i Danskom, te s kopnenom električnom mrežom Belgije. Dobivanje dozvole, koju je Elia zatražio u siječnju 2023. godine, ključni je uvjet za izgradnju prvog svjetskog umjetnog energetskog otoka u Sjevernom moru. Izgradnja će trajati oko dvije godine, do kolovoza 2026. godine.

Belgija je lider u oblasti vjetra na moru i ubrzava tranziciju energije kroz četverostruko povećanje kapaciteta u belgijskom Sjevernom moru, gradnjom energetskog otoka i novih interkonektora sa zemljama koje okružuju Sjeverno more, rekla je Tinne Van der Straeten, belgijska federalna ministrica energetike.

Dodala je da će novi energetski otok postati offshore centar za energiju vjetra koji će pružati održivu pristupačnu energiju za Belgijce i kompanije te da će pretvoriti Sjeverno more u „postrojenje zelene energije“.

Van der Straeten je napomenula i da novi planovi ne smiju zanemariti morski život ispod i iznad površine vode te je pohvalila kompaniju Elia za rad na dizajnu koji uključuje prirodu i koji će je nastojati zaštititi, a možda čak i obnoviti vodeni život.

Otok će imati ogroman utjecaj na proizvodnju energije u Belgiji. „Planiramo nastaviti razvoj Sjevernog mora kao belgijskog vodećeg energetskog centra, a ovaj otok će biti ključni dio tog procesa“, rekao je Vincent Van Quickenborne, zamjenik belgijskog premijera i ministar pravde i Sjevernog mora, priopćeno je na službenoj stranici Elia-e.

Quickenborne je otok nazvao drugom zonom offshore vjetra te je kazao da će prve turbine biti puštene u rad 2028. godine i da će isporučivati dodatnu „zelenu“ energiju mnogim Belgijcima. Projekt će biti prvi ove vrste u kojem neka zemlja u svijetu instalira vjetroturbine u zaštićenim morskim područjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari