Prvi Teslin robotaksi bit će predstavljen 8. kolovoza

Foto: Matt Weissinger/Pexels

Prvi robotaxi tvrtke Tesla bit će predstavljen javnosti 8. kolovoza, objavio je izvršni direktor te tvrtke Elon Musk na X-u.

Musk već godinama najavljuje kako će potpuno autonomna vozila biti jedan od najvažnijih Teslinih proizvoda, no sve dosad nisu bili poznati nikakvi detalji o tome.

Njihovi automobili, tvrdio je, bit će potpuno opremljeni za samostalnu vožnju kroz softverske nadogradnje.

Pritom se njegove najave po pitanju termina nisu pokazale točnima jer je još 2019. govorio da će prvi Teslini taksiji krenuti na ceste godinu dana kasnije.

Tesla trenutačno nudi i mogućnost Autopilot, njihovog sustava za autonomnu vožnju, uz novi Tesla Model 3, za dodatnih 12.000 dolara, kao i putem pretplate koja iznosi do 199 dolara mjesečno.

Međutim, stručnjaci koji su testirali taj sustav upozoravaju da je još daleko od toga da može voziti bez ljudske intervencije.

Kelly Funkhouser, suradnica direktora tehnologije vozila za Consumer Reports, nedavno je testirala sustav i rekla da je bila manje zabrinuta za svoju sigurnost nego kod običnog Teslinog autopilota, dizajniranog za asistiranje u vožnji, uglavnom na autocestama.

Muskova tvrtka nije jedina koja se bavi robotaksijima – Waymo, podružnica Googleove matične tvrtke Alphabet, te GM-ova podružnica Cruise, rade na tome već neko vrijeme.

Cruise je svoje samoupravljajuće taksije već i testirao na ulicama San Francisca, no projekt je zaustavljen nakon što je jedan od automobila udario i povukao pješaka.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari