Project 3 Mobility krenuo u prvu fazu testiranja sustava autonomne vožnje

Project 3 Mobility, Foto: P3/404/PR

Project 3 Mobility, hrvatska kompanija koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, od danas pokreće prvu u nizu faza testiranja sustava autonomne vožnje u Zagrebu.

U prvoj fazi prikupljat će se prometni podaci, a za tu svrhu koristit će se standardna komercijalna vozila opremljena naprednom tehnologijom potrebnom za mapiranje prometnica.

Prometni podaci poput širine prometnih traka, kolnika, prometnih znakova i drugih oznaka nužni su za validaciju sustava autonomne vožnje i kalibraciju senzora na prometno okruženje u Zagrebu.

Project 3 Mobility, navode u priopćenju, u nadolazećim će mjesecima provesti brojne aktivnosti i faze testiranja buduće P3 usluge.

Kroz te faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao finalno vozilo koje P3 razvija.

Podatke će tako prikupljati vozila opremljena naprednim senzorima i tehnologijom kompanije Mobileye, partnera Project 3 Mobilityja i globalnog lidera u rješenjima za autonomnu vožnju.

Project 3 Mobility, Foto: P3/404/PR

“U P3 smo potpuno fokusirani na pokretanje usluge urbane mobilnosti koju razvijamo i to u Zagrebu kao prvom gradu. Kako bismo to ostvarili, u iduće dvije godine provest ćemo različita testiranja tehnologije i naše buduće usluge na zagrebačkim cestama, uvijek na vrlo siguran i kontroliran način. U ovoj fazi testiranja vozila neće prometovati autonomno niti je to njihov cilj. Vozila su namijenjena isključivo za prikupljanje podataka o prometnom okruženju i infrastrukturi, uz poštivanje najviših standarda zaštite privatnosti sudionika u prometu”, pojasnio je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

U fazi prikupljanja podataka vozilima će upravljati kvalificirani testni vozači koje je angažirao Project 3 Mobility.

“Naš je zadatak vrlo jasan. Upravljamo vozilom za prikupljanje podataka kao i svakim drugim vozilom na našim cestama. Sustav se koristi isključivo za potrebe sakupljanja podataka“, kaže Dario Šamec, jedan od kvalificiranih testnih vozača i inženjera za prikupljanje podataka.

Vozila će prometovati zagrebačkim ulicama po unaprijed definiranim zonama, a prve aktivnosti započet će na području Novog Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari