Prodavali dijelove za motore aviona s krivotvorenom dokumentacijom?

Pixabay.com
Zrakoplov, Foto: Pixabay.com

Britanski AOG Tehnics možda je prodao tisuće dijelova za zrakoplovne motore s krivotvorenom dokumentacijom, upozorio je proizvođač CFM International, nakon dostavljanja rezultata testova britanskom Visokom sudu.

AOG Technics sastavio je “dobro razrađeni, nepošteni i sofisticirani plan, masovno obmanjujući tržište lažiranim dokumentima”, izjavio je odvjetnik CFM-a i njegovih suvlasnika General Electrica i Safrana Matthew Reeve.

Europski regulatori rekli su da istražuju navode iz izvješća da su neki dijelovi koje je isporučio AOT Tehnics bez valjanih certifikata pronađeni u motorima CFM56, ugrađenima u neke Airbusove i Boeingove zrakoplove, prenosi Hina.

AOG na sudskom ročištu nije odgovorio na tvrdnju o krivotvorenju dokumenata, budući da su tema bila proceduralna pitanja. Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira rezultate testova.

Nakon objave zrakoplovne tvrtke promijenile su dijelove na nekoliko desetaka aviona. Izmjene su do sada obuhvatile tek djelić od ukupno 23.000 CFM56 motora.

Reeve je pak u podnescima sudu istaknuo da CFM i njegovi partneri imaju “uvjerljive dokumentirane dokaze da je (AOG) prodao tisuće dijelova mlaznih motora zrakoplovnim kompanijama koje u floti imaju komercijalne zrakoplove s mlaznim motorima tužitelja”.

Naveo je da su posrijedi, između ostalog, dijelovi za motore CFM56, koje je proizvela tvrtka GE-Safran CFM, i za vrlo mali broj motora CF6 koji se uglavnom koriste za pogon teretnih aviona, a proizvodi ih General Electric.

Izvori u sektoru kažu da distributeri poput AOG-a uglavnom prodaju male dijelove koji se proizvode odvojeno od motora i smatra se da nisu ključni.

Unatoč tome, lažirana dokumentacija mogla bi rezultirati povlačenjem iz prometa sada već gotovo 100 zrakoplova, radi provjere, a analitičari ističu da treba hitno otkloniti moguće poremećaje u strogo kontroliranom sustavu praćenja koji jamči sigurnost putovanja.

3 Odgovora

  1. Ovo kao da vijest o nekoj balkanskoj firmi, jer su naši više za takve poslovne poduhvate i prakse

  2. Ovo mi se nikako ne sviđa. Čim prije povući sve zrakoplove koji su sumnjivi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari