Prodaja iPhonea u Kini pala za 24 posto u prvih šest tjedana 2024.

Pixabay.com
iPhone, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja Appleovog iPhonea u Kini pala je za 24 posto u prvih šest tjedana 2024. u usporedbi s godinom prije, prema podacima istraživačke tvrtke Counterpoint. Tijekom istog razdoblja kineski Huawei zabilježio je rast prodaje od 64 posto na domaćem tržištu.

Kina, koja je jedno od Appleovih najvećih tržišta, također je zabilježila pad ukupne prodaje pametnih telefona za sedam posto u istom razdoblju.

Huawei se godinama mučio zbog američkih sankcija, ali njegova je prodaja porasla nakon izlaska Mate 60 serije 5G pametnih telefona u kolovozu lani. Rast prodaje iznenadio je mnoge jer kineska tvrtka nije imala pristup ključnim čipovima i tehnologiji potrebnoj za 5G mobilni internet.

Prema izvješću, Honor, brend pametnih telefona koji se odvojio od Huaweija 2020., bio je jedini drugi brend, među prvih pet, koji je zabilježio povećanje prodaje u Kini tijekom tog razdoblja. Prodaja Viva, Xiaomija i Oppoa također je pala u prvih šest tjedana ove godine, rekli su iz Counterpointa.

Izvješće također navodi da je Appleov udio na kineskom tržištu pametnih telefona pao s 19 posto, koliko je iznosio prošle godine, na 15,7 posto u 2024., stavljajući ga na tako na četvrto mjesto, prenosi BBC. U međuvremenu se Huawei popeo na drugo mjesto jer je njegov tržišni udio porastao na 16,5 posto, godinu ranije iznosio je 9,4 posto.

Unatoč padu prodaje za 15 posto tijekom prošle godine, Vivo je imao najveću prodaju pametnih telefona u Kini, pokazalo je istraživanje Counterpointa.

Apple je prošlog mjeseca počeo nuditi popuste na svojim službenim stranicama u Kini prije nego što je prošlog tjedna subvencionirao određene modele iPhonea putem svojih vodećih trgovina na Alibabinoj tržišnoj platformi Tmall.

Usporavanje potražnje u Kini moglo bi utjecati na Appleov prihod koji je već razočarao ulagače kada je tvrtka objavila svoju zaradu prošlog mjeseca. Tvrtka je rekla da je prodaja u Kini iznosila 20,82 milijarde dolara u posljednja tri mjeseca 2023., što je pad u odnosu prethodnu godinu kada je iznosila 23,9 milijardi dolara.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari