Prodaja automobila u Hrvatskoj stagnira dok u EU raste  

Pixabay.com
Prodaja automobila u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prodaja automobila u EU snažno je porasla i u srpnju, odražavajući oporavak industrije od pandemijskih problema u nabavi, dok u Hrvatskoj stagnira, pokazali su podaci udruge proizvođača ACEA, objavila je Hina. U srpnju je u EU registrirano 851.156 novih automobila, za 15,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je udruga.

Prodaja raste po dvoznamenkastim stopama od prošlogodišnjeg listopada, odražavajući oporavak industrije od prošlogodišnje nestašice dijelova, objašnjava ACEA. U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Francuskoj i Njemačkoj, za 19,9 odnosno 18,1 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Španjolska, od 10,7 posto.

Najskromnije je, u skupini velikih država, porasla prodaja u Italiji – 8,7 posto.  

U Hrvatskoj prodaja se u srpnju, prema podacima ACEA-e, zadržala na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca, uz registriran 5.141 novi automobil. U lipnju je povećana za 43,7 posto.

Broj registriranih novih automobila bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlogodišnji srpanj i u Sloveniji. Pad prodaje zabilježile su samo Mađarska i Malta, za 6,8 posto, i Švedska, za tri posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine, tržište automobila u EU poraslo je za 17,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 6,3 milijuna novih vozila. Podaci, prenosi Hina, signaliziraju oporavak europske automobilske industrije od poremećaja koje je izazvala pandemija, ali obujam prodaje još je uvijek za 22 posto manji nego u pretpandemijskoj 2019. godini, upozorava ACEA.

U Hrvatskoj je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci po ACEA-inim podacima registrirano 38.575 novih automobila, za 37,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Od početka godine, prodaja je najviše rasla u Španjolskoj i Italiji, za 21,9 odnosno 20,9 posto, slijedi Francuska sa 15,8 posto, a na najvećem europskom tržištu – Njemačkoj, prodaja je uvećana za 13,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari