Preminuo francuski političar Robert Badinter

https://www.osce.org/node/450118
Robert Badinter, Foto: www.osce.org

Francuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, danas je preminuo je u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.

Robert Badinter – odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća – u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Bio je i prvi predsjednik Suda za mirenje i arbitražu OESS-a.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, uputio je sućut povodom smrti istaknutog Roberta Badintera u kojem se, između ostalog, navodi važnost rada Badinterove komisije za Hrvatsku.

„Mišljenja takozvane Badinterove komisije u prosincu 1991. potvrdila su da je SFRJ u procesu raspada, što je posljedično dovelo do priznanja Hrvatske u njezinim granicama od strane država tadašnje Europske zajednice kao i šire međunarodne zajednice. Badinterova dugogodišnja pravnička i politička karijera ostaje kao zalog i primjer zalaganja za opće dobro i univerzalna načela. Za svoj izniman doprinos pravnoj znanosti, zaštiti ljudskih prava te djelovanju koje je poduprlo pravno utemeljenu borbu za samostalnost Republike Hrvatske, Badinteru je 2003. dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

Povodom njegove smrti, upućujem najiskrenije izraze sućuti njegovoj obitelji te francuskom narodu“, navodi se telegramu sućuti.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari