Povećao se obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u 2023. godini

Pixabay.com
Građevinski radovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj se povećao, pokazali su to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u srpnju 2023. godine bilo je za 5,1 posto više građevinskih radova u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

DZS podaci su otkrili da se obujam građevinskih radova povećao i u odnosu na lipanj 2023. godine i to za 1,2 posto. Porastao je i obujam radova izvedenih na zgradama za 8,3 posto, a na ostalim građevinama za 0,1 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Obujam građevinskih radova na zgradama bio je veći za 2,6 posto u odnosu na lipanj 2023. godine, a na ostalim građevinama je bio manji za 2,3 posto.

Više sati se radilo na novogradnji i to 60,7 posto, a samo 39,3 posto na popravcima, održavanjima i rekonstrukcijama u srpnju ove godine. U istom mjesecu na zgradama je odrađeno 53,1 posto radnih sati, a na drugim građevinama 46,9 posto.

Građevinski radovi su se povećali i u Europskoj uniji u srpnju 2023. godine, u odnosu na lipanj iste godine, za 0,7 posto, a u usporedbi sa srpnjem prethodne godine povećali su se za 0,9 posto, podaci su to europskog statističkog ureda – Eurostata.

Prema DZS-u, u Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci 2023. godine obujam građevinskih radova porastao za 3,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, obujam radova izvedenih na zgradama bio je veći za 6,9 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama bio manji za 1,9 posto.

Jedan odgovor

  1. Samo neznam tko će im kupovat izgrađene nekretnine s obzirom da mladi ljudi nisu kreditno sposobni a i da jesu kamatna stopa 5.4% koja je promjenjiva nakon 3 ili 5 godina. Rob si banke 30 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari