Potrebno povećati zainteresiranost mladih za poljoprivredu

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Saborski Odbor za poljoprivredu pozvao je resorno ministarstvo da pokrene Nacionalnu kampanju o važnosti poljoprivrede za život i očuvanje ruralnih područja u Hrvatskoj, kako bi se za to područje povećala zainteresiranost javnosti, mladih te studenata.

Odbor je održao tematsku sjednicu o visokoškolskom obrazovanju za potrebe poljoprivrede, šumarstva i veterinarstva, u čijem radu su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, stručne javnosti, nadležnih komora i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Prihvaćene su preporuke za popularizaciju sektorskog obrazovanja, a Ministarstvo poljoprivrede pozvano je na pokretanje Nacionalne kampanje o važnosti poljoprivrede.

“Znanost može ponuditi odgovore na izazove tržišnih kretanja, suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi, propisivanje kvalitete proizvoda i zaštitu domaće proizvodnje, ublažavanje klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, suzbijanje bolesti te na smanjenje rizika od depopulacije ruralnih područja”, rekla je predsjednica saborskog Odbora Marijana Petir.

Ističe da je Nacionalna kampanja potrebna jer se sve manje studenata odlučuje za studije poljoprivrede. Napominje da je potrebno provoditi i druge aktivnosti za popularizaciju obrazovanja u poljoprivredi kroz srednjoškolske i visokoškolske ustanove, strukovna udruženja i komore te predstaviti pozitivne primjere u javnom prostoru.

Postojeće studijske programe treba osuvremeniti s novim trendovima i znanstveno stručnim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji te nabavkom opreme. Naglasak treba staviti na transfer znanja između znanstvenih institucija i gospodarstva za rasta produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, zaključio je Odbor.

Zato poziva da se u donošenje studijskih programa uključi poslodavce, komore i resorna ministarstva te da se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i strukovnim komorama kreiraju programi za cjeloživotno obrazovanje u području agronomije, prenosi Hina.

Zaključeno je da je potrebno poticati povezivanje visokoškolskih ustanova iz područja poljoprivrede i regionalne centre kompetentnosti jer su biotehnička visokoobrazovna zvanja deficitarna.

Potrebno je i razmotriti prag kojeg je definiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja vezano uz broj studenata potrebnih da bi se pojedini studijski program izvodio, dodaje se u priopćenju.

Odbor smatra kako bi značajniji doprinos popularizaciji visokoškolskog obrazovanja za poljoprivredu, šumarstvo i veterinarstvo mogle dati i jedinice lokalne samouprave, rješavanjem stambenog pitanja za mlade stručnjake kako bi ostali raditi na njihovom području.

15 Odgovora

  1. Kad svi misle da je poljoprivreda za seljake, a jednom kad probaju, vide kolko je ispunjujuća

  2. Ako nastavite uvoziti poljoprivredne proizvode neće te milog zainteresirati.

  3. Samo da jos napisem…nema neke zarade od poljoprivrede, samo znam da rade od jutra do sutra!

  4. Uništavaju poljoprivrednike i onda se još usuđuju o takvoj temi raspravljati, sramotno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari