Poduzećima za zelene projekte osigurano 33,8 milijuna eura

Freepik.com
Zelena energija, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Poziv za dodjelu sredstava “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu”, kojim se dodjeljuje potpora iz Modernizacijskog fonda, objavljen je ovoga tjedna.

Svrha je, pojašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, potaknuti poduzeća u Hrvatskoj da sama proizvode što više energije za vlastite potrebe koristeći obnovljive izvore, pridonoseći tranziciji prema klimatski neutralnom gospodarstvu i ostvarivanju hrvatskih klimatskih ciljeva.

Vrijednost Poziva iznosi 33,8 milijuna eura, a bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu iznosi između 100.000 i pet milijuna eura.

Prijavitelji mogu ostvariti potporu za provedbu više projekata, pri čemu maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je pet milijuna eura.

Pozivom se želi utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova, povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje te povećanje kapaciteta skladištenja energije.

Investicije koje su podržane Pozivom mogu biti izgradnja integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, izgradnja elektrana na biomasu, izgradnja elektrane na bioplin te postavljanje sustava za skladištenje električne energije uz projektantski nadzor, stručni nadzor građenja kao i koordinaciju zaštite na radu.

Poziv za podnošenje projektnih prijedloga je otvoren do 9. rujna, a do kraja godine u planu je i objava Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari