Počinju prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za kreativne i kulturne industrije iz NPOO

Koncerti, ilustracija. Foto: Marc Schulte/Pexels

Prvog travnja 2024. godine kreću dugo iščekivane prijave na dodjelu bespovratnih sredstava „Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija“, za što je raspoloživo više od 33 milijuna eura, objavili su iz udruge HUP EUPRO.

Projektni prijedlozi, navode, zaprimat će se do 31. svibnja, nakon čega slijedi evaluacija i rangiranje te u konačnici i ugovaranje najuspješnijih projekata.

Riječ je o natječaju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) čiju su objavu poduzetnici očekivali još početkom prošle godine.

HUP Udruga profesionalaca za fondove EU (HUP EUPRO) pozdravlja otvaranje natječaja namijenjenog kreativnim i kulturnim industrijama čija je konkurentnost bila značajno poljuljana zbog nemogućnosti poslovanja uslijed COVID-19 pandemije 2020. i 2021. godine.

Za sredstva će se natjecati poduzetnici, udruge i građani iz područja arhitekture, dizajna, elektroničkih medija, proizvodnje i distribucije filmova, audio-vizualne djelatnosti, glazbenici, muzeji i nakladnici.

HUP EUPRO kao i HUP Koordinacija kreativnih i kulturnih industrija aktivno su sudjelovali u oblikovanju samog Poziva, no on je od prvih nacrta prošao kroz nekoliko izmjena stoga je sada pred prijavitelje kao i stručnjake za pripremu projektne dokumentacije stavljen izazov pažljivog proučavanja konačne verzije Uputa za prijavitelje.

Ono u čemu se natječaj u bitnome razlikuje od prvih nacrta koje je zagovarao HUP, a u konačnoj verziji nije uvaženo, je mogućnost izgradnje koja nije prihvatljiva.

Ipak, iz udruge smatraju pozitivnim da je u prihvatljivim troškovima ostao trošak preuređenja ili modernizacije zgrade tj. poslovnog prostora te opremanja.

S obzirom na duže čekanje otvaranja ovog natječaja, iz HUP EUPRO pozivaju nadležna tijela da osiguraju potrebne dodatne kapacitete kako bi se ocjenjivanje i ugovaranje projekata napravilo u što kraćem roku, a kako bi poduzetnici imali dovoljno vremena za provedbu projekata.

Kao što je poznato, istaknuli su, sve investicije NPOO-a moraju biti dovršene do kraja lipnja 2026. godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari