Novi sustav za navodnjavanje u virovitičkoj županiji vrijedan 4,78 milijuna eura

Pixabay.com
Sustavi navodnjavanja, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Virovitičko-podravska županija otvorila je novi sustav Kapinci-Vaška, druga faza, vrijedan 4,78 milijuna eura, koji će omogućiti navodnjavanje novih 568 hektara poljoprivrednog zemljišta i time nastavlja povećavati poljoprivredne površine koje se navodnjavaju.

Novi sustav navodnjavanja obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška te će poljoprivrednicima omogućiti sigurnost u proizvodnji i veće prinose.

Sustav je spojen na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, pritom se natapajući vodom iz Drave. Obje faze – Kapinci-Vaška i Kapinci-Vaška, druga faza, vrijedne su nešto više od 15 milijuna eura. 

Ovo je četvrti projekt ovog tipa koji je u posljednjih sedam godina otvoren na području Virovitičko-podravske županije. Do sada su na području ove županije otvoreni sustavi – Kapinci-Vaška, Đolta, Novi Gradac-Detkovac, a županija trenutno raspolaže s gotovo 3.000 hektara navodnjavanih površina koje se natapaju vodom iz Drave te iz bunara Đolta.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić naveo je kako je kroz Program ruralnog razvoja, čija je ukupna vrijednost 3,3 milijarde eura, uspješno ugovoreno 97 posto sredstava, pri čemu je 87 posto već isplaćeno. U okviru Programa ugovoreno je ukupno 17 sustava navodnjavanja.

“Virovitičko-podravska županija se ističe kao jedan od stupova hrvatske poljoprivrede, posebice u području navodnjavanja”, rekao je Vujić, dodajući kako je, uz te projekte, značajan broj i privatnih investicija, osobito za proizvodnju duhana i povrća. 

Pixabay.com
Sustav navodnjavanja u plastenicima, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Važan partner u gradnji sustava navodnjavanja na području Virovitičko-podravke županije su i Hrvatske vode, čiji je generalni direktor Zoran Đuroković naglasio kako je za 17 sustava navodnjavanja realizirano 83 milijuna eura te da su sredstva osigurana putem Programa ruralnog razvoja, odnosno EU i suradnjom Vlade, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede.

“Ovdje prvu fazu nadograđujemo s drugom fazom, čime se iz rijeke Drave omogućuje uistinu impozantan kompleks od gotovo 1.800 navodnjavanih hektara na jednom mjestu”, rekao je Đuroković, dodajući kako te investicije treba sagledati i u kontekstu klimatskih promjena gdje se izmjenjuju izrazito sušna, a zatim i vlažna razdoblja.

Sustavi navodnjavanja, koji pružaju veće mogućnosti našim poljoprivrednicima, osiguravaju uravnoteženu i kvalitetnu poljoprivredu, proizvodnju i borbu za kvalitetne i veće prinose, istaknuo je Đuroković. 

Župan Igor Andrović podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija među prvima započela s izgradnjom sustava navodnjavanja, pilot projektom Kapinci-Vaška, koji je obuhvatio 1.260 hektara, nakon čega je slijedila izgradnja još tri sustava. Ukupna vrijednost sva četiri sustava navodnjavanja iznosi 23 milijuna eura, a njima je zahvaćeno oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ujedno, županija je, u suradnji s poljoprivrednicima, napravila i pokusno polje od pet hektara podzemnog navodnjavanja, na kojemu su, kako je istaknuto, pojedine kulture imale i do 100 posto veći prinos nego one bez sustava navodnjavanja, što je bio dodatan poticaj za nove investicije.

“Na ovom području imamo 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 80.000 hektara pogodno za navodnjavanje. Danas navodnjavamo nešto manje od 3.000 hektara, što je četiri posto poljoprivrednih površina. Želja nam je da u idućih sedam do osam godina imamo 10 tisuća hektara pod navodnjavanjem”, najavio je Andrović. 

Naredni sustavi navodnjavanja su Lukač i Đolta, koji su već spremni i čekaju prijavu za natječaj u zadnjem kvartalu ove godine. Uz to, projektna dokumentacija za sustave navodnjavanja Čađavica, Čačinci i Crnac, Zdenci u fazi je realizacije, najavio je Andrović, naglasivši da županija kroz ovakve natječaje dobiva 100 posto bespovratnih sredstava – 85 posto od Europske Unije i 15 posto nacionalnih sredstava.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari