Novi financijski instrument HBOR-a – Urbani razvojni fond

Pixabay.com
Novi financijski instrument HBOR-a, Foto: Pixanbay.com/Ilustracija

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument – Urbani razvojni fond, koji predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture obogaćenih komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga.

„Urbani razvojni fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti“, priopćeno je iz HBOR-a.

Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, kako je pojašnjeno iz HBOR-a, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti.

Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata.

„Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može doseći 10 milijuna eura. Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu   0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja iznosi 3,52 posto godišnje, fiksno“, navedeno je u priopćenju.

Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

HBOR i dalje nastavlja pružati povoljne financijske uvjete i podršku projektima od strateške važnosti za Hrvatsku. Urbani razvojni fond službeno je započeo 14. lipnja 2024. godine.

8 Odgovora

  1. Sta ce jos izmislit 😂😂😂. Sad jos moraju postavit ljude na izmisljene pozicije sa izmisljenim radnim mjestima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari