Njemačku i Italiju vremenske nepogode stajale oko 11 milijardi eura

Pixabay.com
Nevrijeme, Foto: Pixabay.com

Poplave, tuča i drugi ekstremni vremenski uvjeti prouzročili su njemačkim osiguravateljima ove godine gubitke u ukupnom iznosu od 4,9 milijardi eura, što je preliminarnih 900 milijuna eura više nego u 2022. godini, objavilo je u udruženje osiguravatelja GDV.

Gubici proizlaze iz osiguranih šteta nastalih na stambenim nekretninama, imovini u kućanstvima, poslovnim objektima i na motornim vozilima.

Snažne oluje tijekom ljeta prouzročile su veliku štetu, koja je samo u kolovozu iznosila 1,5 milijardi eura. Oluje su bjesnile i u lipnju, prouzročivši štetu u iznosu više stotina milijuna eura, navodi se u priopćenju GDV-a.

Glavninu troškova u godini na izmaku, prenosi Hina, činile su štete od nevremena i tuče, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Poplave i druge oluje prouzročile su štetu u iznosu 900 milijuna eura, nešto manju od prosjeka. Međutim, prema GDV-u, osigurana šteta na motornim vozilima iznosila je 1,3 milijardi eura i bila je iznad dugoročnog prosjeka.

Italija je također zbog vremenskih nepogoda imala štetu veću od šest milijardi eura u sektoru poljoprivrede tijekom 2023. godine, priopćilo je talijansko udruženje Coldiretti. Iznos uključuje štetu i na usjevima i na infrastrukturi, dodaju iz udruge.

Poljoprivredi su posebno veliku štetu prouzročili ekstremni vremenski događaji, poput tuče, tornada, obilnih padalina i toplinskih valova, priopćeno je iz udruge, procijenivši da bi proizvodnja maslinovog ulja mogla biti znatno ispod četverogodišnjeg prosjeka.

“Italija je u proteklih pola stoljeća urbanizacijom i obustavom proizvodnje izgubila gotovo 30 posto obradivog poljoprivrednog zemljišta i iskoristiva površina svedena je na samo 12,8 milijuna hektara”, rekao je predsjednik Coldirettija, Ettore Prandini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari