Najveći rudnik cinka u Europi obustavlja proizvodnju

Foto: Pixabay

Švedska rudarska tvrtka Boliden izvijestila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj zbog financijskih problema koje su izazvali pad cijena tog metala i visoki troškovi.

U utorak švedska rudarska tvrtka najavila je obustavu rada u rudniku Tara, ne navodeći kada bi vađenje cinka moglo biti nastavljeno, prenosi Hina.

“Aktivno” radimo na produljenju radnog vijeka rudnika, uz očuvanje njegove konkurentnosti, dodali su.

“Novčani tok trenutno je negativan zbog kombinacije čimbenika, uključujući poslovne izazove, pad cijene cinka, visoke cijene energije i opći rast troškova”, naveli su iz Bolidena.

Obustavit ćemo proizvodnju i privremeno otpustiti radnike dok se uvjeti rada ne poprave, dodali su.

Generalni direktor rudnika Boliden Tara, Gunnar Nystrom, rekao je da je tvrtka svjesna utjecaja te odluke na zaposlene na području grada Navana.

“U dugoročnom interesu rudnika Boliden Tara, donijeli smo odluku o privremenoj obustavi rada (…) Nažalost, to će značiti da će do 650 zaposlenika biti privremeno otpušteno”, rekao je.

“Potpuno smo svjesni teškoća i promjena koje će odluka donijeti našim zaposlenicima, ali i široj zajednici u Navanu, gdje rudnik posluje od 1977. godine“, dodao je.

„Odluku nismo donijeli olako, ali jednostavno moramo zaustaviti trenutno neodrživ trend odljeva novca kako bismo zaštitili dugoročnu budućnost rudnika.

“Nismo sigurni koliko će ovo razdoblje trajati, ali vjerujemo da je situacija privremena i da ćemo je stalno pratiti”, priopćio je čelnik rudnika.

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih i najveći je rudnik cinka u Europi i osmi u svijetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova.

Cink se komercijalno koristi za obradu željeza i čelika radi zaštite od korozije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari