Ministar Butković otvorio obilaznicu karlovačke četvrti Turanj vrijednu 24 milijuna eura

Oleg Butković. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Nakon tri godine izgradnje, u četvrtak je za promet otvorena 6,2 kilometara dugačka obilaznica karlovačke četvrti Turanj, vrijedna 24 milijuna eura, a na svečanosti otvaranja bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tom prilikom Karlovčanima čestitao 444. rođendan grada.

Butković je, navodi Hina, novu dionicu državne ceste D1 od Mostanja do Vukmaničkog Cerovca ocijenio jako važnom, poručivši da je završena na zadovoljstvo prije svega građana, ali i Vlade, koja time potvrđuje da vodi računa o ravnomjernom razvoju cestovne i željezničke infrastrukture u Hrvatskoj.

Sada imamo investicije od više od tri milijarde eura, najviše iz europskih izvora, u realizaciji su veliki projekti, a ovaj koji je danas završen jedan je od važnijih”, rekao je.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da cijeni te obilaznice od 24 milijuna eura treba dodati još sedam milijuna eura, koliko je koštala izgradnja mosta Korana u duljini od 300 metara, a na trasi tog produžetka karlovačke brze ceste još su vijadukt Sajevac i dva nadvožnjaka te dva semaforizirana raskrižja, u Mostanju i Vukmaničkom Cerovcu.

“Obilaznicom značajno povećavamo sigurnost prometa, poglavito sigurnost Turnja, gdje je bio pritisak teškog teretnog prometa. Smanjit će se pritisak na gradske ceste i omogućiti normalan život stanovnicima”, rekao je Škorić i naglasio da će se promet i dalje pratiti, pa ako se ukaže potreba na mjestima novih eventualnih uskih grla, nastavit će se radovi.

Novi prioritet je obilaznica oko Slunja, a slijedi i gradnja užeg gradskog prstena u Karlovcu.

Inače, gradnja obilaznice oko Turnja počela je u srpnju 2020. nakon inzistiranja Grada Karlovca i udruge Naš Turanj, da bi se četvrt rasteretila prometa, posebno kamionskog. No, izgradnja je zapravo počela još 2007. godine s gradnjom mosta preko Korane, koji stoji završen od 2009. godine i tek je sada dobio funkciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari