Mercedes-Benz i Honda povlače veliki broj automobila

Pixabay.com
Honda,ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz mora povući više od 100.000 dizelskih vozila u Njemačkoj, zbog ponovnih optužbi za nepravilnosti u kontroli emisija ispušnih plinova.

Opoziv vozila ima i američka podružnica Honde koja povlači oko dva i pol milijuna vozila zbog rizika od kvara pumpe za gorivo, koji može uzrokovati zastoj motora tijekom vožnje i povećati šanse za nesreću, objavila je Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA).

Tvrtka je za nemačku agenciju dpa u srijedu potvrdila da je njemačka uprava za promet (KBA) izdala obavijest o povlačenju Mercedesa, prenosi Hina. Povlačenje se odnosi na razne dizelske modele euro pet i euro 6b, naveo je Mercedes-Benz. Vozila sada čekaju ažuriranje softvera.

Kupci će biti pisano obaviješteni ako je njihovo vozilo uključeno u KBA-ovu odredbu i ako je potrebno ažurirati softver, priopćila je kompanija.

Razlog povlačenja je korištenje tzv. termo prozora, koji su bili u standardnoj uporabi i kod drugih proizvođača. Obično se dio ispušnih plinova vraća izravno natrag u motor i izgara kako bi se emitiralo manje otrovnih dušikovih oksida. No, ovisno o vanjskoj temperaturi, taj ih mehanizam automatski može vraćati natrag.

Proizvođači su objavili da korištenje toplinskih prozora štiti motor. No, Europski sud pravde (ECJ) je 2022. presudio da su toplinski prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rješenje. Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućuje veće emisije onečišćujućih tvari “velikim dijelom godine” u osnovi nezakonit.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Regulatori njemačkog KBA sada su prema presudi zatražili od Mercedes-Benza da promijeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekla je glasnogovornica Mercedes-Benza za dpa.

“Do presude ECJ-a europske su vlasti općenito takve kontrole temperature za recirkulaciju ispušnih plinova smatrale dozvoljenima”, kazala je.

Mercedes-Benz se godinama suočava s optužbama zbog dizelskih emisija. Od 2018. KBA je izdao nekoliko odredbi o povlačenju vozila njemačkog proizvođača zbog nelegalne ispušne tehnologije, što je samo u Njemačkoj utjecalo na stotine tisuća vozila.

Otkako je taj problem izašao na vidjelo proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu je također više puta izvođen na sud. U Njemačkoj je više od 30.000 potrošača podnijelo tužbe. Investitori su se također obratili sudu u Njemačkoj, tražeći stotine milijuna eura odštete za gubitke.

Hondin opoziv uključuje određene modele najpopularnijih vozila japanskog proizvođača automobila kao što su Accord, Civic, CR-V, HR-V, Ridgeline, Odyssey i još neki Acura modeli.

Kako bi riješili problem, zastupnici Honde će besplatno zamijeniti modul pumpe za gorivo, priopćila je NHTSA.

Prema NHTSA-u pumpa za gorivo unutar spremnika za gorivo može se pokvariti.

Očekuje se da će pisma vlasnicima biti poslana do veljače sljedeće godine.

Ova objava dolazi nakon što je regulator izdao povlačenje oko 106.000 Hondinih hibridnih vozila CR-V zbog opasnosti od požara ili ozljeda u sudaru uzrokovanom pregrijanim kabelom akumulatora ili kratkim spojem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari