Meloni: Monetarna politika Europske središnje banke mogla bi donijeti više štete nego koristi

foto: pexels/pixabay

Europska središnja banka podizanjem kamatnih stopa slijedi pojednostavljeni recept borbe protiv inflacije koji bi mogao donijeti više štete nego koristi, upozorila je u srijedu talijanska premijerka Giorgia Meloni.

ECB je na lipanjskoj sjednici ponovo podigao kamatne stope u eurozoni, na najvišu razinu u 22 godine i dodao da će ih gotovo sigurno podići i u srpnju budući da će inflacija ostati iznad ciljanih dva posto do kraja 2025. godine.

„Treba se odlučno boriti protiv inflacije, no mnogi drže da pojednostavljeni recept povećanja kamatnih stopa koji ECB slijedi nije dobro rješenje”, izjavila je Meloni u parlamentu.

“Moramo u računicu uključiti rizik da bi kontinuirano povećanje kamatnih stopa moglo više naštetiti našim gospodarstvima nego inflacija, da bi lijek na kraju mogao napraviti veću štetu nego sama bolest”, rekla je talijanska premijerka.

Podizanje kamatnih stopa podiže troškove servisiranja talijanskog javnog duga i moglo bi, strahuju u Rimu, ponovo izazvati recesiju.

Talijanska premijerka nadovezala se na niz članova vlade koji su kritizirali ECB od početka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u srpnju prošle godine.

Predstavnici Italije u ECB-u, član uprave Fabio Panetta i šef talijanske središnje banke Ignazio Visco, spadaju među zagovornike blage monetarne politike u upravnom vijeću koje odlučuje o kamatnim stopama u eurozoni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari