Kuća Edo d.o.o.: Bosanski Taj Mahal je omiljeno gastro mjesto Dubrovnika

Freepik,com
Burek s mesom, Foto: Freepik.com

Kuća Edo d.o.o., tvrtka koja je fokusirana na ugostiteljstvo i turizam, ponosni je vlasnik restorana Taj Mahal u Dubrovniku, koji je svoja vrata prvi put otvorio 2004. godine. Tada im je, kako kaže direktor i vlasnik tvrtke Edin Macanović, jedina reklama bio ugodan i privlačan miris koji se širio s našeg roštilja i pećnice u maloj kuhinji našeg restorana u staroj gradskoj jezgri, gdje su i prvi put počeli dijeliti mirise bosanske tradicionalne kuhinje.

Taj Mahal je vrlo brzo postao jedno od omiljenih gastro mjesta u Dubrovniku što je svakako i jedan od razloga da budu među naših 99 najuspješnijih tvrtki.

Na pitanje od kud ideja da se bosanski restoran nazove Taj Mahal, vlasnik Edin Macanović pojasnio je za Financije.hr da je poveznica – ljubav prema hrani, tradiciji, obitelji i svim onim starim običajima koji uključuju stol pun hrane, miris nenine kuhinje i taj jedan tanjur viška uvijek spreman za svakog gosta koji dođe.

„Taj Mahal je inspiriran ljubavnom pričom koja stoji iza jednog od najvećih čuda svijeta. Ovo naše čudo je također nastalo iz ljubavi. Uz Taj Mahal tu je i Taj Butcheraj, mesnica koja je nastala iz potrebe da vlastitim restoranima osiguramo najkvalitetnije meso kontroliranog podrijetla. A i da ponudimo gradu prvi meat boutique“, kaže Macanović.

Izazovi ovog posla su, kako kaže, svakodnevni, jer se trendovi i navike konzumenata u današnje vrijeme brzo mijenjaju. Ističe i da je posljednjih godina problem nedostatka radnika sve izraženiji.

Izazov je dugogodišnje održavanje i unapređivanje kvalitete u vremenima kad se istodobno moramo boriti za kvalitetno i predano osoblje, kojeg je sve manje. Zadnjih godina je izražen problem nedostatka radnika, a posebno profesionalnih i stručnih. To je neprekidna borba koja iscrpljuje. Izazov je svakako i naša ustrajnost u izgradnji imagea tradicionalnog restorana u moru brze i trendovske ponude“, kaže vlasnik Taj Mahala, Edin Macanović.

Upravo zato, ovaj obiteljski restoran posebno vodi računa o lokalnom izboru namirnica.

„Mi smo obiteljski svi uključeni u posao, svatko u nekom segmentu i uz ljude koji su u našoj firmi zaposleni godinama, imamo stabilan sustav koji sve održava u funkciji. Mislimo lokalno, i biramo lokalne namirnice i namirnice kojima je porijeklo u Hrvatskoj. To nam je jako važno i nastojimo njegovati poslovnu suradnju s lokalnim dobavljačima povrća i mesa, malim OPG-ovima i farmama“, kaže vlasnik dubrovačkog Taj Mahala, Edin Macanović.

Pixabay.com
Punjene paprike, Foto: Pixabay.com

Poslovanjem od 2021. godine u tvrtki Kuća Edo d.o.o. do danas su zadovoljni, uz sve izazove pandemijskog vremena.

S obzirom na to da smo u vrijeme pandemije odlučili zadržati sve naše zaposlenike u čemu nam je uvelike od pomoći bila potpora države, nije bilo jednostavno i morali smo se odreći mnogih stvari u svrhu opstanka. Prilagodili smo ponudu i cijene tadašnjoj situaciji kako bi naši ljudi zadržali posao a naši gosti dobili uslugu koju zaslužuju. Nakon pandemije tržište se polako počelo vraćati u normalu, priljev stranih gostiju se počeo povećavati i opće stanje je postajalo sve stabilnije u odnosu na taj period prije. Naše je poslovanje potom očekivano zadovoljavajuće“, kaže Macanović.

Poslovni rezultati za 2023. godine i očekivanja od 2024. također su zadovoljavajući no najveći problem je, kako kaže Macanović, inflacija i rast cijena namirnica.

„Suočavanje s porastom cijena dobavljača zbog inflacije, time i porastom naših cijena koje treba opravdati krajnjem korisniku odnosno gostu je sigurno ograničavajući i otežavajući faktor za nas. Ipak, pozitivno je to da smo i dalje ostali prepoznati i traženi među gostima koji nas posjećuju i da smo unatoč svim preprekama, još uvijek smo zadržali “must visit” pridjev restorana“, kaže Macanović za Financije.hr.

I u narednom periodu plan Kuće Edo je isti – biti kvalitetan i ponuditi najbolje.

Naša filozofija i cilj već 20 godina je isti – ponuditi najbolje od nas, prenijeti i dočarati priču tradicionalne kuhinje Bosne, njenih običaja i navika gostu i u tome ostati dosljedni, prepoznatljivi i uvijek kvalitetni. S takvim namjerama očekujemo uspjeh, vlastiti napredak, rast i opstanak na tržištu još puno godina“, kaže vlasnik Taj Mahala iz Dubrovnika, Edin Macanović.

Ako imate želju probati kuhinju koja je posveta istočnjačkom načinu života i hrani s dušom, biti okruženi atmosferom koja podsjeća na dom, uz note sevdaha Taj Mahal u Dubrovniku Vas čeka.

99 najuspješnijih malih poduzeća u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, po prihodima
PozicijaNaziv poduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
(dobit prije oporezivanja)
1.KRALJEVI RESTORANI d.o.o.8.820.752337.578
2.VALBO SNAGA d.o.o.7.879.8191.362.757
3.YELLOW APPLE d.d.7.653.2481.740.157
4.MONDO d.o.o.6.037.175108.473
5.HELIOS d.o.o.5.807.1801.526.379
6.F-TOURS INTERNATIONAL, d.o.o.5.521.416784.949
7.SUPERIOR UGOSTITELJSTVO d.o.o.5.493.839415.942
8.ŠKALEC PROMET d.o.o.5.213.691222.226
9.UGOSTITELJSTVO ZRINSKI d.o.o.5.006.256254.764
10.PIKAR d.o.o.4.664.374390.456
11.LOCUS PROJEKT d.o.o.4.543.588350.431
12.KUĆA EDO d.o.o.4.397.269263.488
13.TIFON LABIRINT d.o.o.4.386.237663.119
14.Torterie Macaron slastičarne d.o.o.4.118.98317.839
15.MY FOOD d.o.o.4.085.367512.406
16.Batak grill d.o.o.4.060.48896.517
17.M.M. – BOBAN VINODOL d.o.o.4.029.278599.270
18.RO GAST RO d.o.o.3.971.649463.474
19.PAGAR d.o.o.3.951.577305.388
20.ANTIN GUŠT, OBRT ZA UGOSTITELJSTVO, VL. STANKO PULJIĆ, ŠIBENIK, VELIMIRA ŠKORPIKA 183.937.598552.897
21.TRAPEZ d.o.o.3.824.760583.801
22.BAR I MORE d. o. o.3.795.803270.669
23.RARUS d. o. o.3.737.109631.743
24.Best Restaurants d.o.o.3.734.100146.115
25.GRAŠO – COMMERCE, d.o.o.3.718.579605.864
26.NAŠA IDEJA d.o.o.3.580.78223.136
27.VERONA DUE d.o.o.3.527.490251.804
28.M.M. – BOBAN – BOBAN d.o.o.3.450.878114.018
29.ČIČILO d.o.o.3.359.010819.187
30.BIDERMAJER d.o.o.3.316.82865.748
31.NOKTURNO d.o.o.3.260.7051.097.658
32.BIBERON MAESTRO d.o.o.3.241.496452.065
33.ESCULAP-TEO d.o.o.3.178.852287.663
34.IN TAVO d.o.o.3.105.495691.693
35.IGI d. o. o.3.057.325656.411
36.MANO MANO d.o.o.3.013.586566.862
37.JUPITER – EXPORT d. o. o.2.996.022840.572
38.EUROPAN d.o.o.2.955.95060.353
39.OBID d.o.o.2.844.44437.224
40.MARE TRADE d.o.o.2.841.707608.322
41.KLOPA I CUGA d. o. o.2.837.094277.863
42.AMOR VICTORIA d.o.o.2.832.642217.964
43.Rivijera turizam d. o. o.2.755.777509.448
44.NEMO NAVIS d.o.o.2.753.2517.864
45.GREGORIANAH d.o.o.2.726.495567.431
46.REMENAR MP d.o.o.2.695.980112.960
47.YARD d.o.o.2.685.070750.638
48.ALONIJA USLUGE d.o.o.2.666.932130.355
49.ASIA d.o.o.2.638.590422.046
50.DEGENIJA, obrt za ugostiteljstvo i turistička agencija, vl. Marijan Lončar, Selište Drežničko, Selište Drežničko 592.616.461364.448
51.ROUGEMARIN d.o.o.2.535.99926.663
52.SPLENDID – MORNAR d. o. o.2.525.471548.181
53.Turističko ugostiteljski obrt MIRJANA RASTOKE, Darko Flanjak, Donji Nikšić, Donji Nikšić 1012.519.277798.717
54.Del posto d.o.o.2.511.858326.180
55.EPULOR d.o.o.2.472.131453.479
56.TAKO LAKO d.o.o.2.420.405210.422
57.UP ZAGREBAČKI PLAVI d.o.o.2.413.70067.848
58.BALINICE d.o.o.2.402.66636.260
59.PROKURATIVA d.o.o.2.365.540123.007
60.CONTRA d.o.o.2.355.459437.199
61.ANKORA d.o.o.2.348.263161.056
62.MALI DUBROVNIK d.o.o.2.332.305211.512
63.ROMOS-COMMERCE d.o.o.2.324.62165.049
64.ASII PRO d.o.o.2.315.773306.754
65.ZANETTI, d.o.o2.287.142459.900
66.CASSANDRA d.o.o.2.275.17067.625
67.TROPIC, OBRT ZA UGOSTITELJSTVO, PRIJEVOZ, USLUGE I PROIZVODNJU , VL. DAMIR KUZMANIĆ, MAKARSKA, ŠETALIŠTE DR. FRANJE TUĐMANA 22.231.15661.427
68.SANTA MARIA d.o.o.2.190.799260.562
69.NOVA FURCA d.o.o.2.174.348211.868
70.BOWA DUBROVNIK d.o.o.2.104.906645.828
71.GRADSKA KAVANA MAKARSKA d.o.o.2.102.93488.839
72.JURKO-USLUGE d.o.o.2.082.64326.324
73.POFFERTJES d.o.o.2.068.483350.463
74.GARDEN CITY d.o.o.2.063.514173.773
75.AMD d.o.o.2.056.862537.735
76.S.R. ARENA d.o.o.2.024.43126.481
77.BUFFET FIFE d.o.o.1.979.207268.576
78.KORNELIJA d. o. o.1.962.425752.130
79.DRVAR d.o.o.1.961.081177.490
80.GASTRO, obrt za ugostiteljstvo i turizam, vl. Josipa Sičić, Zadar, Ulica Hrvatskog Sabora 11.957.640309.834
81.VIR TURIZAM d.o.o.1.956.656146.511
82.THE CORAL d.o.o.1.954.178283.735
83.UGOSTITELJSKI OBRT “SABUNJAR”, vl. KLAUDIO KURTA, ZADAR, JADRANSKA CESTA 991.949.902238.582
84.PRIZMA ART d.o.o.1.940.2239.219
85.MACAKLIN d.o.o.1.937.93027.333
86.UGOSTITELJSKI OBRT “EX”, MILENKO SILOV, RIJEKA, MIROSLAVA KRLEŽE 111.930.937103.317
87.FIDEM-ARBA d. o. o.1.922.191216.442
88.LIMSKI KANAL d.o.o.1.907.99046.107
89.IVAN TROŠT, UGOSTITELJSKI OBRT ” VRSAR “, VRSAR, OBALA M. TITA 1 A1.899.985459.457
90.ADRIA BARS d.o.o.1.896.571267.788
91.GASTRO LP d.o.o1.894.549295.346
92.F.M., obrt za ugostiteljstvo, vl. Gabrijela Barbić Gobo, Labin , Šetalište San Marco 31.887.244354.234
93.DEZINFIKATOR d.o.o.1.882.775201.183
94.OBRT ZA UGOSTITELJSTVO “VE-TA”, VL. DARIO VESELIĆ, ROVINJ, PULSKA 31.871.526376.958
95.SONABILIS d.o.o.1.856.845458.665
96.KALETA, obrt za ugostiteljstvo i usluge, vl.Goran Matijaš, Trogir, Mornarska 231.856.608134.255
97.ŠNJUR d.o.o.1.851.408331.724
98.DARMA PRODUKT d.o.o.1.843.20237.025
99.GERO d.o.o.1.826.062351.175
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2023. godinu, u eurima

13 Odgovora

  1. Vrlo zanimljivo iako me naslov na prvu asocirao na mauzolej Rodoljuba Čolakovića u Bosni i Hercegovini. Inače, Čolaković je nekadašnji jugoslavenski političar, u čiju je čast podignuta ova građevina koja neodoljivo podsjeća na indijski Taj Mahal.

  2. Uh već me glad hvata od ovog teksta i slike na njemu😋 Idućim posjetom Dubrovniku znam gdje ću jesti,u kući Edo!
    Veseli me što biraju domaće proizvode i opg-ove zato i posluju ovako dobro i poznati su,samo nastavite tako i dalje držati kvalitetu💪

  3. Svaka čast za njih, za ovo prvi put čujem, ali ću definitivno posjetit zvuči super!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari