Križevci uspostavljaju sustav za proizvodnju geotermalne energije

Pixabay.com
Geotermalna nalazišta, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U sklopu projekta uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Križevaca u utorak je potpisan ugovor za izvođenje hidrodinamičkih ispitivanja na geotermalnoj bušotini Križevčanka -1, vrijedan 171.000 eura, priopćili su iz grada.

Kako navode u priopćenju, to je iznimno važan korak s obzirom na to da će se tim ispitivanjem utvrditi karakteristike ležišta i definirati njegovi parametri, potrebni za izradu Elaborata o rezervama, što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.

Ugovor su potpisali direktor tvrtke Crosco, Ferenc Tarr, kao izvođač i direktor Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o., Martin Kozjak, kao nositelj dozvole za istraživanje bušotine.

Realizacija tog posla, piše Hina, u potpunosti se financira iz Programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Konačan cilj je gotermalnu bušotinu Križevčanka -1 koristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora, kao što su škole, Veleučilište u Križevcima, potencijalno gradskog bazena, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji s Veleučilištem u Križevcima.

Nositelj projekta uspostavljanja sustava za proizvodnju geotermalne energije je sam Grad Križevci, a partneri su Komunalni poduzeće Križevci i Efla h.f.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari