Kineski BYD svoj će najjeftiniji automobil prodavati i u Europi

BYD Seagull, Foto: Wikimedia Commons

Kineski BYD, koji je lani nakratko prestigao Teslu i postao najuspješniji proizvođač električnih automobila na svijetu, predstavio je novi model Seagull koji će se od iduće godine prodavati i u Europi.

To je, navodi Bloomberg, protumačeno kao nova prijetnja europskoj autoindustriji jer će se Seagull prodavati po bitno nižoj cijeni od, primjerice, vozila Volkswagena ili Renaulta.

Cijena Seagulla u Kini je svega 10.000 eura usprkos nekim posebnim dodacima kao što je bežično punjenje mobitela.

Taj će se iznos, procjenjuju stručnjaci, za Europu udvostručiti zbog carina i ispunjavanja ovdašnjih sigurnosnih zahtjeva, no i dalje se radi o nekoliko tisuća eura manje od svote koju je potrebno izdvojiti za automobile europskih proizvođača.

Vrijedi spomenuti kako ovo nije jedini model koji će kineska tvrtka prodavati na Starom kontinentu. Michael Shu, generalni direktor BYD-a za Europu, najavio je da će europskim kupcima ponuditi i luksuznije električno vozilo čija će se cijena kretati oko 25.000 eura.

BYD je ujedno i jedini kineski proizvođač automobila koji će na europskom tlu imati i vlastitu tvornicu, smještenu u Szegedu u Mađarskoj. Osim nje, istaknuli su planove za gradnju još jedne tvornice, čija lokacija zasad nije poznata.

Na navedenu cijenu mogla bi utjecati i odluka Europske komisije koja će 5. lipnja objaviti preliminarnu odluku o potencijalnim carinama na uvoz kineskih električnih vozila.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari