Kineski BYD predstavio novi električni automobil koji ima 1.300 konjskih snaga

Wikimedia Commons
Yangwang U9, Wikimedia Commons

Kineski proizvođač automobila BYD nedavno je prestigao Teslu u borbi za mjesto vodećeg svjetskog prodavača električnih vozila. Njegov novi potpuno električni automobil Yangwang U9 ima gotovo 1.300 konjskih snaga i dizajniran je da se natječe s Lamborghinijem i Ferrarijem.

Iz tvrtke kažu da Yangwang U9 ima četiri električna motora, pogon na sve kotače i da može postići više od 96 kilometara na sat za samo 2,3 sekunde. Cijena mu je 1,68 milijuna kineskih juana, odnosno oko 230.000 američkih dolara.

Yangwang U9 košta manje od automobila s benzinskim pogonom poznatih talijanskih proizvođača, prenosi CNN, a kombinira snagu i performanse slične Rimčevoj Neveri koja ima 1.800 konjskih snaga i košta dva milijuna dolara.

BYD je najpoznatiji po mainstream automobilima i SUV-ovima poput Dolphina koji košta oko 38.000 dolara u Europi ili Seal limuzine čija je cijena 57.000 dolara. Tvrtka izaziva zabrinutost među europskim proizvođačima automobila zbog svoje sposobnosti proizvodnje električnih vozila po nižim cijenama od svojih američkih i europskih konkurenata, koji se bore da zadrže niske troškove.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da bi kineski proizvođači električnih vozila poput BYD-a mogli uništiti druge proizvođače automobila dok industrija prelazi na električna vozila.

Proizvodnjom Yangwang U9 automobila BYD je pokazao može širiti svoje tržište i na egzotične superautomobile gdje marke poput Lamborghinija posljednjih godina ostvaruju rekordnu prodaju i dobit.

Naravno, kada se radi o superautomobila nije sve samo u ubrzanju. Izvršni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann tvrdi da današnja tehnologija električnih vozila ne može pružiti onu vrstu iskustva u vožnji koje kupci superautomobila traže zbog velikih baterija koje su potrebne.

Lamborghini je predstavio vlastiti električni automobil, Lanzador, ali to je relativno veliki model s četvera vrata dizajniran da bolje primi potrebne baterije.

Osim svoje brzine, Yangwang U9 također ima sofisticirani sustav upravljanja karoserijom koji može podići vozilo za više od sedam centimetara na bilo kojem kotaču. Kao i kod drugih skupih superautomobila, karoserija je izrađena od laganih karbonskih vlakana i aluminija. Prema BYD-u, najveća mu je brzina 309 kilometara na sat.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari