Kanadsko gospodarstvo je u prvom kvartalu ove godine zabilježilo rast od 0,8 posto

Foto: Pixabay.com

Kanadsko je gospodarstvo poraslo za 0,8 posto u prvom tromjesečju 2023. u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2022., prema podacima Zavod za statistiku Kanade objavljenim u srijedu.

Rast BDP-a bio je veći od tržišnih očekivanja za povećanje od 0,4 posto nakon što je gospodarstvo zastalo u četvrtom tromjesečju 2022., okončavši pet uzastopnih kvartala rasta.

“Povoljna međunarodna trgovina i rast potrošnje kućanstava usporeni su sporijim stvaranjem zaliha, kao i padom stambenih ulaganja i poslovnih ulaganja u strojeve i opremu”, navodi se u priopćenju agencije, prenosi Anadolu Agency.

Zavod za statistiku Kanade primijetio je da je konačna domaća potražnja porasla za 0,7 posto u prvom tromjesečju 2023. nakon što je ostala nepromijenjena u četvrtom tromjesečju 2022.

Izvoz roba i usluga porastao je u prvom tromjesečju ove godine za 2,4 posto, nakon rasta od 0,5 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Uvoz robe i usluga ostvario je rast od 0,2 posto u razdoblju siječanj-ožujak 2023., lagano se oporavivši od pada od 3,3 posto u četvrtom tromjesečju 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari