Izgledi za njemačko gospodarstvo gori od očekivanja

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemačko bi se gospodarstvo ove godine moglo smanjiti više no što se donedavno očekivalo, unatoč blagom rastu u drugom tromjesečju, ocijenila je u ponedjeljak Bundesbanka.

Hina pojašnjava kako njemačko gospodarstvo s velikom industrijom najviše trpi zbog pada globalne potražnje za robom pod pritiskom viših troškova zaduživanja koji su zakočili ulaganja.

Slabija potražnja za robom povezana je i s povećanom postpandemijskom potrošnjom kućanstava na aktivnosti u slobodno vrijeme, putovanja i slične usluge, tumači Reuters.

Najveće europsko gospodarstvo vjerojatno je blago poraslo u razdoblju od travnja do lipnja zahvaljujući stabilizaciji potrošnje građana, procjenjuje Bundesbanka.

Zbog pogoršanog raspoloženja izgledi su pak sumorniji no što je središnja banka bila procijenila prije manje od mjesec dana, predviđajući pad aktivnosti od 0,3 posto u ovoj godini.

„Gospodarski oporavak u ostatku godine mogao bi stoga biti nešto slabiji no što se očekivalo u prognozama iz lipnja”, upozorila je Bundesbanka.

Pozivaju se na istraživanje instituta Ifo koje je pokazalo da se raspoloženje poslovnih čelnika u Njemačkoj u lipnju pogoršalo, drugi mjesec zaredom, osobito u industrijskom sektoru.

Inflacija zadaje ipak najviše glavobolje i Europskoj središnjoj banci i Bundesbanci, koja očekuje da će rast cijena ponovo usporiti u idućim mjesecima jer se niže proizvođačke cijene postupno šire po cijelom opskrbnom lancu.

Međutim, temeljna inflacija, koja isključuje energente i hranu, trebala bi ostati visoka, između ostalog i zbog poskupljenja paket aranžmana za godišnje odmore, koji sada imaju veći utjecaj na indeks potrošačkih cijena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari