Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija

Silvio Kutić, Foto: Infobip/404/PR

Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia najavili su sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima.

Infobipova vodeća usluga CPaaS u oblaku developerima nudi API-jeve za integriranje više komunikacijskih kanala u stvarnom vremenu (primjerice SMS poruke, glasovna komunikacija, videopozivi, chat aplikacije i mrežni API-jevi) u njihove vlastite aplikacije.

Istovremeno im, navode u priopćenju, Nokijina platforma “Network as Code” s portalom za developere nudi API-jeve za korištenje mogućnosti koje pružaju 5G (kao što su kvaliteta usluge na zahtjev, preciznost lociranja uređaja i network slicing) i 4G mreža.

Developeri će zahvaljujući tome puno jednostavnije i lakše moći koristiti navedene mogućnosti te će biti u potpunosti pokriveni kada je riječ o mrežnim i CPaaS API-jevima u razvoju vlastitih rješenja i kapaciteta za unaprjeđenje performansi aplikacija.

Nokijina platforma “Network as Code”, pak, objedinjuje mreže iz cijeloga svijeta sa sistemskim integratorima i programerima u jedinstveni ekosustav. Pritom koristi tehničke standarde koji su razvijeni zahvaljujući industrijskim inicijativama kao što su Open Gateway udruženja GSMA i CAMARA Zaklade Linux.

“Sporazum s Nokijom još je jedan pokazatelj kako Infobip telekomima pomaže da uvedu nove usluge i ostvare nove prihode. Nastavit ćemo razvijati dodatne API-jeve usklađene s CAMARA-om i nuditi ih diljem svijeta te blisko surađivati s našim telekomunikacijskim partnerima kako bismo developerima ponudili API-jeve koje odlikuje jednostavnije korisničko iskustvo”, rekao je Matija Ražem, potpredsjednik Infobipa zadužen za poslovni razvoj.

Matija Ražem, Foto: Infobip/404/Promo

Infobipovi primjeri u području korisničke angažiranosti uključuju API-jeve za provjeru broja i zamjenu SIM kartice koji su usklađeni s CAMARA-om i već su u uporabi.

Osim toga, Infobip radi na uvođenju i ostalih primjera na tržište, uključujući API-jeve koji se odnose na lociranje uređaja i kvalitetu na zahtjev, za što je do sada potpisao ukupno 12 sporazuma o suradnji.

Njihova CPaaS platforma nedavno je osigurala mjesto među finalistima GSMA-ovog inauguracijskog natjecanja Open Gateway Challenge u sklopu dodjele nagrada Global Mobile Awards, a zahvaljujući suradnji na aktivnostima protiv prijevare.

Nokia je od predstavljanja platforme Network as Code u rujnu prošle godine potpisala sporazume o suradnji s ukupno 11 mrežnih operatora i partnera u ekosustavu, i tako im omogućila korištenje platforme.

“Ovaj partnerski sporazum odraz je naše odlučnosti da blisko surađujemo s developerskom zajednicom. Riječ je o pružanju većeg izbora i skaliranju te omogućavanju developerima da izvuku vrijednost iz platformi tvrtki Infobipa i Nokije”, istaknuo je Shkumbin Hamiti, voditelj Nokijine platforme za monetizaciju mreže, usluga u oblaku i mrežnih usluga.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari