Inflacija u japanskoj veleprodaji usporava

Foto: Pixabay.com

Inflacija u japanskom veleprodajnom sektoru usporila je peti mjesec zaredom u svibnju jer su cijene goriva i roba pale, pokazali su podaci u ponedjeljak, što je znak da bi pritisci na troškove koji su potaknuli potrošačku inflaciju možda konačno popustili.

Podaci naglašavaju stav središnje banke da će se inflacija potrošača usporiti u nadolazećim mjesecima kako globalne cijene robe budu padale s prošlogodišnjih rekordnih razina, piše Reuters.

Očekuje se da će Banka Japana (BoJ) ovaj tjedan zadržati vrlo labavu politiku i držati se svoje prognoze o umjerenom gospodarskom oporavku, budući da snažna korporativna potrošnja i potrošnja kućanstava ublažava udarac usporavanja inozemne potražnje.

Indeks cijena korporativnih dobara (CGPI), koji mjeri cijene koje tvrtke međusobno naplaćuju za robu i usluge, porastao je 5,1 posto u svibnju u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci BoJ-a, sporije od prosječne tržišne prognoze za rast od 5,5 posto.

Porast je uslijedio nakon revidiranih povećanja od 5,9 posto u travnju i daleko od vrhunca od 10,6 posto dosegnutog u prosincu prošle godine, jer su cijene električne energije, goriva, obojenih metala i kemijskih proizvoda pale, pokazuju podaci.

Međutim, cijene pića i prehrambenih proizvoda porasle su u svibnju za 7,9 posto u odnosu na godinu ranije, a cijene električne opreme porasle su za 5,5 posto, pokazuju podaci, što je znak troškovnih pritisaka za sektore bliske kućanstvima, kao što su maloprodaja i restorani pokazuju malo znakova opadanja.

Temeljna potrošačka inflacija u Japanu dosegnula je 3,4 posto u travnju jer su tvrtke nastavile povećavati cijene, bacajući sumnju na stajalište BoJ-a da će se inflacija polako vratiti ispod dva posto u drugoj polovici tekuće fiskalne godine koja završava u ožujku 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari