I Oracle će uložiti milijardu dolara u poslovanje u oblaku u Španjolskoj

Središnjica Oraclea u San Franciscu, Foto: Wikimedia Commons

Američki tehnološki div Oracle objavio je da će u sljedećih 10 godina uložiti više od milijardu dolara u razvoj tehnologije umjetne inteligencije i računalstva u oblaku u Španjolskoj, nadovezujući se na najavljene milijarde dolara ulaganja Amazona i Microsofta.

To ulaganje, piše Hina, uspostavit će novu regiju poslovanja u oblaku koja će korisnicima omogućiti premještanje radnog opterećenja iz podatkovnih centara u Oracle Cloud Infrastructureu.

Prošloga tjedna Oracle je prognozirao dvoznamenkasti rast prihoda u fiskalnoj 2025. godini, signalizirajući snažnu potražnju za uslugama u oblaku, baziranima na umjetnoj inteligenciji.

Kompanija je također najavila partnerstvo s vlasnikom ChatGPT-a OpenAI-jem i Google Cloudom na proširivanju infrastrukture.

Španjolska je u posljednje vrijeme postala “magnet” za američke tehnološke divove koji planiraju razvijati poslovanje u oblaku.

Microsoft je tako prošli tjedan najavio da će uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u Aragonu, a Amazon planira u regiju do sredine idućeg desetljeća uložiti 15,7 milijardi eura.

Veliki igrači u sektoru pokušavaju u posljednje vrijeme sklopiti poslove s telekomunikacijskim tvrtkama, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda.

Telekomi su zasada oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

20 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari