Hrvatska u skupini 20 vodećih investitora u Srbiji, ulaže 900 milijuna eura u različite sektore

Foto: Pixabay.com

Poslovanje hrvatskih tvrtki i poduzeća u Srbiji iz godine u godinu sve je intenzivnije, kao i gospodarska razmjena.

Prema podacima Privredne komore Srbije dostavljenim Financije.hr, do početka 2023. godine registriran je 901 poslovni subjekt čiji su većinski vlasnici pravne i/ili fizičke osobe iz Republike Hrvatske.

Djelatnosti u kojima prednjače ulaganja i razvoj poslovanja su trgovina na veliko i malo, zatim ostale uslužne djelatnosti, kao što su potpora poslovanju i savjetodavne djelatnosti vezane uz poslovno i drugo upravljanje.

Zastupljene su i informacije i komunikacije, prerađivačka industrija, promet i skladištenje, navodi PKS.

Regionalna suradnja iznimno je važna za dva gospodarstva, a Hrvatska spada u skupinu od 20 vodećih investitora u Srbiji s oko 900 milijuna eura uloženih u različite sektore.

Neki od njih su trgovina, u kojoj su tržišni lideri, te usluge, a zatim slijede prerađivačke industrije, s ukupno oko 13.000 zaposlenih. Među njima se izdvajaju investicije Agokora (Diamant, Frikom, Mercator-S), Atlantic grupe (Stark, Atlantic Brands), Nexe grupe.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije (APR), u Registru poslovnih subjekata trenutno je 1.047 društava i 123 poduzetnika, u kojima su fizičke i pravne osobe s osobnim dokumentima izdanim u Republici Hrvatskoj upisane kao poduzetnici. te osnivači i/ili članovi društva.

Najveći broj ovih tvrtki ima registriranu djelatnost nespecijalizirane trgovine na veliko.

U APR-u navode da hrvatski poduzetnici i gospodarstvenici u Srbiji posluju i u područjima ostalih uslužnih djelatnosti za podršku poslovanju, zatim u savjetodavnim djelatnostima u vezi s poslovanjem i drugim upravljanjem, računalnim programiranjem te gradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Najveći broj tih poduzetnika registriran je za obavljanje djelatnosti – Savjetodavne djelatnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ističu u APR-u.

Podsjetimo, prema podacima Privredne komore Srbije dostavljenim portalu Financije.hr, vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Hrvatske u prvih pet mjeseci 2023. iznosila je 833,6 milijuna eura i bila je 80,1 milijun eura, odnosno 10,6 posto, više od onih zabilježenih tijekom prvih pet mjeseci 2022.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari