HPB u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 65,48 milijuna eura

pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvih devet mjeseci 2023. ostvarila je neto dobit od 65,48 milijuna eura, gotovo četverostruko više u odnosu na isto razdoblje lani, uz rekordnu profitabilnost i razinu imovine, čemu je pridonio i završetak pripajanja Nove hrvatske banke, istaknuli su iz te banke.

“Već snažne rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2023. godine HPB je nadmašila s najboljim tromjesečjem u svojoj povijesti – rekordnom profitabilnosti i razinom imovine. Jačanju pozitivnih financijskih trendova nedvojbeno je pridonio i uspješan završetak pripajanja Nove hrvatske banke, čime njene poslovne jedinice nastavljaju poslovati u sklopu HPB-a i pod njegovim brandom”, stoji u priopćenju banke, u kojem je apostrofirana i najšira te najdostupnija poslovna mreža u Hrvatskoj, koja sada broji 69 vlastitih poslovnih jedinica, a tu je i mreža strateškog partnera Hrvatske pošte.

Zahvaljujući rastu svih kategorija prihoda, neto dobit HPB d.d. u dosadašnjem dijelu 2023. godine gotovo se učetverostručila te iznosi 65,48 milijuna eura, dok je HPB Grupa ostvarila 68,07 milijuna eura neto dobiti, što predstavlja povećanje kapitala i rezervi za 15,1 posto u izvještajnom razdoblju, a time i knjigovodstvene vrijednosti dionice HPB za 34 eura, istaknuli su iz HPB-a.

Rekordna profitabilnost najvećim je dijelom rezultat rasta ukupnog neto kamatnog prihoda HPB d.d., za 48,64 milijuna eura, odnosno HPB Grupe za 49,7 milijuna eura, uslijed porasta referentne kamate Europske središnje banke (ESB) i povezanog učinka koji remuneracija koju HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva ima na račun dobiti i gubitka, što u prethodnom razdoblju nije bio slučaj.

Istovremeno su i nekamatni prihodi zabilježili rast – za 11,24 milijuna eura na razini matice, odnosno 11,36 milijuna eura kod HPB Grupe, prenosi Hina.

Naveli su i da je bilanca HPB d.d. zabilježila vrlo snažan rast u drugom i trećem tromjesečju 2023. godine, pa je tako krajem izvještajnog razdoblja dosegnuto 5,85 milijardi eura aktive, što je novi rekord u korporativnoj povijesti HPB-a.

Taj organski rast HPB-a dodatno je podržan pravnim pripajanjem Nove hrvatske banke, koje se dogodilo 3. srpnja ove godine, napomenuto je u nerevidiranom nekonsolidiranom financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari