Građani za trezorske zapise uplatili 492 milijuna eura

pixabay.com
Kupovina državnih trezorskih zapisa, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prema podacima ministarstva financija RH, do sada je oko 24 tisuće građana upisalo trezorske zapise te je tako uplaćeno 492 milijuna eura, izvijestio je u uvodnom dijelu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković.

Prvi krug upisa državnih trezorskih zapisa počeo je u ponedjeljak i traje do 20. studenoga. Ciljani nominalni iznos ovog izdanja trezoraca je 440 milijuna eura, pa je tako taj iznos već premašen. Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga.

Iznoseći ove podatke Ministarstva financija, Plenković je ustvrdio da oni pokazuju kako je država građanima ponudila način ulaganja povoljniji nego u poslovnim bankama.

Riječ je o važnom projektu gdje smo kao vlada pokazali da godišnjim prinosom od 3,75 posto koji je viši od prinosa na godišnju obveznicu, nudimo građanima način da ulože svoj novac i iskažu povjerenje prema državi, njenim financijama i time dobiju boje uvjete nego što bi dobili na štednju u bilo kojoj od banaka u razdoblju od godinu dana”, rekao je Plenković.

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade RH osvrnuo se i na jesenske prognoze Europske komisije, prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo realno rasti po stopi od 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti četiri posto. Sljedeće godine rast bi trebao usporiti na 2,5 posto, a 2025. ubrzati na 2,8 posto.

„To je potvrda vladinih prognoza te snage i žilavosti hrvatskog gospodarstva“, rekao je Plenković.

Komentirajući stanje s afričkom svinjskom kugom, podsjetio je da je za tu bolest Vlada RH do sada usvojila programe pomoći ugroženim uzgajivačima vrijedne 32 milijuna eura, a u pripremi su dodatni programi vrijedni još 11 milijuna eura, koji će, kako je rekao, biti usmjereni za nadoknadu štete svinjogojcima, bez obzira na kategorizaciju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari