Grad Zadar do 2029. za projekte ima na raspolaganju 43 milijuna eura

Hina
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, na konferenciji ITU Zadar 2030., Foto: Hina/Zvonko Kucelin

Do 2029. godine Grad Zadar će za različite projekte imati na raspolaganju 43 milijuna eura, najavljeno je na konferenciji ITU ZADAR 2030.

Kako je istaknuo ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, novac će se moći uložiti u projekte obnove i gradnje infrastrukture, zelene projekte, pametna i digitalna rješenja.

„Riječ je o ulaganjima kojima će Zadar zakoračiti u novo doba. Grad Zadar se pokazao kao dobar primjer korištenja ITU mehanizma, realizirao je brojna ulaganja u inteligentni prometni sustav i infrastrukturu, a sada se radi o široj paleti ulaganjima i značajno višem iznosu koji će oblikovati budućnost Zadra“, poručio je ministar Erlić.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je na realizirane projekte iz ITU mehanizma : Gospodarsku zonu Crno, obnovu crkve sv. Nikole, nove sveučilišne prostore u staroj Tehničkoj školi, obnovu Tuđmanove ulice, Centra za mlade.

„U nekoliko godina dobili smo nove sadržaje trajne vrijednosti, novu kvalitetu života. Pred nama su 43 milijuna eura koje usmjeravamo u nove inovacije, transformaciju i urbanizaciju. Nastavljamo s urbanom mobilnošću koja podrazumijeva digitalizaciju prometa i podizanje učinkovitosti javnog prometa, rješavanje gužvi. Gradimo novu sportsku infrastrukturu i štitimo prirodne resurse, rekao je te dodao da 2029. nije daleka budućnost te da bi trebalo sve biti spremno na vrijeme“, rekao je Dukić.

Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić poručio je da je ITU mehanizam jedna od prilika za osvrnuti se na prirodnu i kulturnu baštinu, kako bi se postigao učinkovit transfer tehnologija, znanja i ideja među generacijama.

Ministar Erlić komentirao je i činjenicu da Zadar još uvijek nema proračun te naglasio da se nada da to stanje neće dugo potrajati.

„Zagreb, Split, Rijeka i svi ostali gradovi imaju proračun i nesmetane mogućnosti razvijanja. Mislim da ova situacija u Zadru nema smisla. Postoji stotinu stvari i tema u kojima se možemo razmimoilaziti, ne ulazim u političke bitke u tom smislu, neka se razgovara, pa i uvjetuje ako treba, ali ne smije se nikad stavljati razvoj Zadra na kocku zbog nekih politika koje se u određenom trenutku žele isforsirati“, naglasio je ministar.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari