Proračunska izdvajanja gradova za obrtnike: Sustavni poticaji daju dobre rezultate

Freepik.com
Sustavni poticaji lokalnih zajednica pomažu obrtništvu, Foto: Freepik.com

Grad Našice, u Osječko – Baranjskoj županiji, slovi za jedan od gradova u Hrvatskoj koji sustavno izdvaja najviše novca za obrtnike, i to već duži niz godina.

S oko 15 tisuća stanovnika, i tek jednim većim gospodarskim sustavom, tvornicom Nexe d.d., za Našice je ovo bio dobar način da pomognu sugrađanima da lakše zarade svoj kruh. Broj obrtnika, na ovaj način, povećali su za skoro sedam posto od početka programa poticaja za obrtnike. Rast je razvidan posebno tijekom 2023. godine.

Na proračun grada, koji za 2024. godinu iznosi oko 17 milijuna eura, dva posto izdvajanja za obrtnike na godišnjoj razini, od ukupnog proračuna, nisu mala sredstva.

„Grad Našice za obrtnike izdvaja značajna sredstva s obzirom na Proračun koji ima. Tako smo, primjerice, u 2022. godini istaknuti kao grad koji je više od dva posto ukupnog Proračuna namijenio za obrtnike. U toj je godini za obrtnike osiguran iznos od 39.816,84 eura. Sustavnim radom kroz potpore i osiguravanjem drugih uvjeta za razvoj obrtništva i poduzetništva u Našicama broj istih iz godine u godinu raste“, kažu u gradskoj upravi Našica za Financije.hr.

Potpore u različitim oblicima postoje još od 2013. godine, te se prilagođavaju i određuju prema potrebama poduzetnika. Najveći iznos potpora je dodijeljen u 2021. godini, kada se zbog pandemije COVID-a 19 želio potaknuti daljnji rast i razvoj obrtništva, te očuvati postojeća radna mjesta kao i pomoći malom gospodarstvu te osigurati trajnosti njihovog poslovanja.

„Planirani iznos u Proračunu bio je 132.722,81 eura, a realizirano je 111.785,48 eura potpora, većinom kroz Mjeru 7., potpore za očuvanje radnih mjesta uslijed pandemije COVID-19. Potporu je dobilo 107 poduzetnika s područja Grada Našica. Za 2023. godinu, za tu namjenu je izdvojeno 40.090 eura. Dodijeljeno je 40.047,09 eura potpora“, pojašnjavaju iz ovog grada.

Potpore dodjeljuju kroz šest financijskih mjera: za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, za ulaganja u standarde kvalitete, za razvoj i unapređenje poslovanja, za promociju na sajmovima i izložbama te za pokretanje gospodarskih aktivnosti. Tako broj obrtnika iz godine u godinu raste a sredstva namijenjena za poduzetnike iskoriste u rekordnom vremenu. Koriste ih mikro, mali i srednji poduzetnici.

Grad Našice
Gradonačelnik Našica, Krešimir Kašuba, s obrtnicima iz sektora graditeljstva, Foto: Grad Našice/PR

„Grad Našice bilježi povećan broj obrtnika od 2022. godine, a na kraju 2023. na području grada djelovalo je njih 365 što je povećanje od 6,73 posto. Obrtništvo je u prošloj godini raslo i to ne samo u Našicama, već i u Udruženju obrtnika Našice koje djeluje na širem našičkom području u koje pripada Grad Našice i četiri općine. U 2023. godini oni su zabilježili brojku od gotovo 600 obrtnika što je rekordan broj“, kažu u Gradu Našice za naš portal.

A potpore se nastavljaju i u 2024. godini. Najznačajniji projekt u smislu i gospodarstva i demografske obnove svakako je Centar industrijske zone vrijednosti 1.473.787,32 eura, za koji je Grad Našice dobio sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Tijekom prve faze realizacije, koja je započela u srpnju 2023. godine, izgradit će se jedna zgrada od 1.000 kvadrata namjene za uredsko poslovanje.

„Izgradnjom Centra ciljano će se utjecat na razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva na području grada Našica i Osječko-baranjske županije. Osigurat će se poslovni prostori po povoljnijim uvjetima unajmljivanja od tržišnih uz osiguravanje ostalih usluga administrativne, savjetodavne, tehničke i druge pomoći. Centar industrijske zone bit će smješten u industrijskoj zoni u koju su u proteklom vremenu uložena velika sredstva, posebice u infrastrukturu. Našička zona proteže se na 65 hektara i u ovom trenutku ima oko poduzetnika s oko 400 zaposlenika“, ističu u ovom gradu.

Grad Varaždin izdvaja 150 tisuća eura

Obrtnike nije zaboravio ni Grad Varaždin, grad u Varaždinskoj županiji, s oko 44 tisuće stanovnika, prema popisu iz 2021. godine. Grad, koji ima i dugu povijest u obrtništvu i cehovima, i danas nastavlja s brojnim potporama obrtnicima. Iako imaju nekoliko većih gospodarstvenih sustava, kao što su primjerice Vindija ili Varteks, kroz Poduzetnički fond samo tijekom prošle godine, poduzetnicima i obrtnicima dodijelili su 348.000 eura iz proračuna grada.

https://varazdin.hr/upload/2016/05/dsc_6041_57399a8f43596.jpg
Pekarski proizvod “Varaždinski klipič”, Varaždin, Foto: Grad Varaždin/Helena Huet/PR

Mjere za obrtnike i poduzetnike usmjerene su na poboljšanje gospodarskog stanja, očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te stvaranju uvjeta za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti na području Grada Varaždina, kao i poboljšanje vidljivosti i promidžbe poduzetnika i obrtnika. Također, pomaže se i poduzetnicima početnicima za lakši početak poslovanja. U 2024. godini planiraju 150 tisuća eura poticaja.

Potpore se dodjeljuju za podmirenje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, Subvencioniranje troškova smještaja djece u dječjim vrtićima poduzetnicima početnicima za prvu godinu poslovanja, Sufinanciranje izlaganja na sajmovima i manifestacijama, Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU i nacionalnih fondova“, kažu u Gradu Varaždinu za Financije.hr.

Također, sukladno Programu potpora poduzetnicima na području Grada Varaždina od 2022. do 2025. godine, tijekom godine raspisuju se i dva Javna poziva za sufinanciranje troškova izlaganja na manifestacijama – za Špancirfest i Advent, za svaki Javni poziv planirani su iznosi po 10.000 eura. 

Oba grada su na ovaj način dokazala da sustavno opredjeljenje i rad s malim poduzetnicima i obrtnicima daju dobre gospodarstvene rezultate, bez obzira na to što izdvojeni novci možda, na prvo čitanje, ne izgledaju veliki. Čini se da i mala financijska pomoć, ako je dobro isplanirana i redovita, može dati velike rezultate.

21 Odgovora

  1. Podržavam jedino da se potiče obrtnike koji su pouzdani i koji posluju minimalno godinu dana jer tko izdrži poslovati godinu dana u ovoj državi zaslužuje i nekakvu pomoć, psihološku ili financijsku sasvim je svejedno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari