Gotovo četvrtinu patenata u Europi prijavila mala poduzeća, Hrvatska na 50. mjestu

Freepik.com
Inovacije u EU, Foto: Freepik.com/wirestock

Kompanije i izumitelji prijavili su Europskom uredu za patente (EPO) u 2023. godini nešto više patenata nego godinu dana ranije, a gotovo četvrtinu prijava u Europi poslala su mala poduzeća, pokazali su novi podaci.

Ured je tijekom prošle godine dobio 199.275 prijava patenata, otprilike tri posto više nego u 2022., uz gotovo istu stopu rasta. Još u 2021. broj prijava bio je porastao za 4,7 posto.

Inovatori i kompanije poslali su više zahtjeva za registracijom patenata u prvom redu na području digitalnih komunikacija, električnih strojeva i energetske tehnologije, prenosi Hina. Osjetno više prijava stiglo je iz Južne Koreje i Kine.

SAD je i dalje na prvom mjestu s oko 48.200 prijava. Slijedi Njemačka, uz veliki odmak i gotovo 25 tisuća prijava, a blizu su i Japan i Kina s otprilike 21 tisuću prijavljenih patenata.

Na petom je mjestu Francuska s gotovo 11 tisuća prijava, a na šestom Švicarska s njih 9.400. Slijede Nizozemska, Velika Britanija i Švedska. Slovenija je na 37. mjestu, a Mađarska na 41. mjestu. 

Hrvatska je u skupini sa Slovačkom i Ciprom i zauzela je 50. mjesto s 51 prijavom, što predstavlja povećanje za 59,4 posto u odnosu na 2022. Najviše zahtjeva stiglo je iz sektora električnih strojeva, njih 45,1 posto. Slijede tehnologije za mjerenje i prijevoz s po 7,8 posto udjela.

Kao i u 2022., najviše prijava poslala je kineska tehnološka kompanija Huawei, više od 5000. Slijede južnokorejski tehnološki divovi Samsung i LG, američki proizvođač poluvodiča Qualcomm i švedski Ericsson.

Gotovo četvrtinu patentnih prijava u Europi sada podnose male tvrtke s manje od 250 zaposlenika, ističu u EPO-u.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari